Bani de la AFIR pentru tinerii din Iași! Se deschid sere cu legume și se construiesc ferme zootehnice cu fondurile europene

Bani de la AFIR pentru tinerii din Iași! Se deschid sere cu legume și se construiesc ferme zootehnice cu fondurile europene

08 mart. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași au primit bani de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru proiectele eligibile din domeniul legumicol sau zootehnic. Sumele sunt cuprinse între 40.000 și 100.000 de euro, iar valoarea plăților pentru beneficiarii din Iași este de 1,5 milioane de euro

AFIR a plătit 1,5 milioane de euro, fonduri europene, fermierilor din Iași. Banii sunt destinați investițiilor în sere moderne cu legume și ferme zootehnice. Astfel, în acest an, vor fi înființate mai multe afaceri în mediul rural și vor fi create noi locuri de muncă. Banii au fost accesați, cu preponderență, de tinerii care au vrut să deschidă afaceri în domeniul agricol și s-au axat pe legumicultură. Astfel, au primit fonduri europene în valoare de 40.000, 50.000 sau 60.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare, prin măsura destinată instalării tinerilor fermieri. Interesul pentru această măsură este ridicat, astfel că fondurile nerambursabile alocate ultimei sesiuni de depunere a proiectelor s-au epuizat rapid. Din Iași s-au depus 45 de proiecte în valoare de 3,15 milioane de euro.

Bani de la AFIR pentru modernizarea sistemului de irigații

Ieșenii au accesat peste 10 milioane de euro de la AFIR în anul 2023. Cu banii primiți au schimbat utilajele vechi cu altele noi, moderne, în valoare de 12,3 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare, în 2021, în măsura destinată modernizării fermelor și au primit sumele solicitate. Agricultorii din Iași au cerut banii europeni în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal).

Prima sesiune de depunere a proiectelor pentru irigații, de anul acesta, se va deschide pe 15 martie. Astfel, cei interesați pot depune cererile de finanțare în măsura DR-25-Modernizarea infrastructurii de irigații. DR-25 se axează exclusiv pe modernizarea infrastructurii de irigații, din afara fermei, respectiv componenta intermediară între sursa de apă și echipamentul final pentru distribuirea apei la plante. Doar Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) pot depune proiectele. Alocarea financiară este de 400 de milioane de euro, iar valoarea unui proiect este de 1,5 milioane de euro. Cererile de finanțare pot fi depuse până la 15 iulie 2024.

Banii pentru fermele zootehnice, epuizați înainte de termen

Fondurile europene din măsura DR-20-componentele bovine, ovine și păsări s-au epuizat înainte de termen. La nivel național, au fost depuse 299 de proiecte pentru înființarea fermelor cu bovine, 40 pentru cele cu ovine și 43 pentru cele cu păsări. Valoarea totală a acestora este de 340 de milioane de euro. Din Iași s-au depus planuri în valoare de 5 milioane de euro în toate cele 3 componente. Valoarea minimă a unui proiect este de 300.000 de euro. Până la 30 aprilie 2024, mai este disponibilă componenta suine, din DR-20.

Aici s-au depus 31 de proiecte, în valoare de 44 de milioane de euro, la nivel național. Mai sunt disponibile 83 de milioane de euro pentru investițiile în fermele cu porci. De asemenea, anul acesta vor fi lansate mai multe sesiuni de depunere a proiectelor în diverse sectoare ale agriculturii. Astfel, se dau bani de la AFIR pentru orice tip de proiect, pentru investiții în domeniul agricol.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *