Prima pagină » Actualitate » Bancnotele și monedele care trebuie schimbate la BNR! Cei care nu fac asta vor rămâne fără bani
Bancnotele și monedele care trebuie schimbate la BNR! Cei care nu fac asta vor rămâne fără bani

Bancnotele și monedele care trebuie schimbate la BNR! Cei care nu fac asta vor rămâne fără bani

12 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

O parte din bancnotele și monedele românilor trebuie schimbate la BNR! Banca Națională a României asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare. Cei care nu fac asta vor rămâne fără bani.

Bancnotele și monedele care trebuie schimbate la BNR!

Românii trebuie să știe că bancnotele şi monedele vechi sau deteriorate parțial pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.

„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.”, au precizat reprezentanții BNR.

BNR rambursează valoarea integrală a banilor ce trebuie schimbați, chiar dacă aceștia prezintă lipsuri, mai ales în cazul bancnotelor. Totuși, există o condiție. Bancnotele care au rămas fără 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot trimite Băncii Naționale a României pentru a fi schimbate.

O altă lege vizează domeniul bancar. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a adus o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.

S-a dat lege privind plata fără numerar

Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul la comercianți, inclusiv prevederi pentru avansuri cash din magazine, a intrat în vigoare în această vară. Conform noii legi, persoanele fizice și juridice au obligația de a implementa și accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar. Aceasta include atât societățile comerciale, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale. Mai mult, comercianții au posibilitatea de a oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, conform contractelor încheiate cu instituțiile acceptante. Aceștia pot acorda avansuri în numerar.

Magazinele trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind disponibilitatea acestui serviciu. Alături trebuie afișate și informații despre costurile asociate. Comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată. Avansul în numerar este evidențiat distinct pe bonul fiscal. El nu poate depăși suma de 500 de lei. Tranzacțiile pentru avansul în numerar sunt tratate ca retrageri de numerar de la bancomate. Comisioanele aferente acestor tranzacții sunt stabilite conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe un comision de până la 1% din valoarea avansului acordat de la titularul cardului.

Mulți se întreabă și dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *