Prima pagină » Informații utile » Bancnote vechi, comori în propria locuință. Cât valorează acestea?

Bancnote vechi, comori în propria locuință. Cât valorează acestea?

27 sept. 2024, 15:50,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă ai păstrat în casa ta bancnote vechi, ar trebui să știi că acestea pot avea o valoare semnificativă, atrăgând atenția colecționarilor pasionați. Pe platforme online, aceste obiecte ieșite din uz pot atinge sume exorbitante.

Bancnotele vechi nu sunt doar simple instrumente financiare, ci și adevărate relicve ale istoriei și culturii unei națiuni. Ele reflectă schimbările economice, politice și artistice ale unei epoci, capturând în designul lor simboluri și personalități emblematice.

Bancnotele vechi, comori în propria locuință

Un exemplu de bancnota veche care se vinde foarte scump acum este o bancnotă de 5.000 de lei emisă în 1989, ce poartă chipul lui Lucian Blaga și o floare de colț în centru.

Pe platformele online, o astfel de bancnotă a fost pusă la vânzare pentru impresionanta sumă de 140.000 de lei. O asemenea bancnota poate rivaliza cu prețul unei mașini de lux sau al unei garsoniere.

Totodată, pe o altă platformă, un colecționar solicită chiar 30.000 de euro pentru o bancnotă similară de 5.000 de lei cu Lucian Blaga. În prezent, se se găsesc oferte de vânzare ale acestei bancnote cu prețuri între 5 și 10 dolari pe anumite site-uri, sugerând că unele serii sunt căutate de colecționari.

Nu sunt excluse nici alte bancnote românești, precum cele de 1.000 de lei din 1998 cu Mihai Eminescu, vândute cu 45.000 de lei, sau cele de 2.000 de lei din 1999, evaluate la 4.000 de lei.

Pasionații de obiecte de acest tip sunt gata să ofere sume considerabile pentru exemplare rare. Un internaut a pus la vânzare patru bancnote de 2000 de lei și două bancnote de 50.000 de lei, cerând un preț deloc neglijabil pentru aceste piese ieșite din uz.

Un alt exemplu notabil este o bancnotă de 100 de lei emisă în 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Aceasta poate ajunge să valoreze zeci de mii de euro.

Istoria banilor

Cea mai veche monedă atestată pe teritoriul românesc este drahma de argint în gretate de 8 grame, emisă de polisul grecesc Histria în anul 480 î.Ch. Ea a fost urmată și de alte emisiune de monedă ale polisurilor grecești din Dobrogea.

Geto-dacii foloseau monede macedonene, apoi au început să emită monede proprii din argint, asemănătoare cu ale celților, pentru ca apoi să emită monede proprii din argint, asemănătoare cu alte celților, pentru ca apoi să emită celebrii kosoni de aur.

De asemenea, monedele romane, cum sunt denarii republicani sau imperiali, au pătruns și ele pe teritoriul Daciei, înainte chiar de ocupație romană, dar au continuat să circule și după retragerarea aureliană, fiind apoi înlocuiți de monede bizantine.

În formațiunile statale românești, s-a emis monedă, primul voievod care a emis monede fiind Vladislav I în Țara Românească, el bătând ducați munteni din argint, urmat de Petru Mușat în Moldova, acesta emițând groși de argint.

Spre deosebire de Țara Românească și Moldova, Transilvania a avut emisiuni monetare de tip vest-european, precum groși, oboli, dinari, creițari, guldeni, taleri și ducați, începând cu anul 1538.

Pe teritoriul românesc pătrund foarte multe monede și chiar și bancnote vechi, de-a lungul secolelor circulând taleri turcești, galbeni ungurești și austrieci, zloți, carboave rusești și țechini venețieni.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Rezultate finale la Evaluare Naţională 2025. Edu.ro a afișat notele după contestaţii
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Pandișpan pufos cu fructe de sezon. Îl poți savura cu înghețată de vanilie
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins momentul neaşteptat
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025