Prima pagină » International » Băncile din UE vor trebui să adopte plățile instant în euro

Băncile din UE vor trebui să adopte plățile instant în euro

28 oct. 2022, 14:30,
BZI.ro, în International

O propunere legislativă menită să asigure că toţi cetăţenii şi întreprinderile care deţin un cond bancar în UE şi în ţările SEE să poată face plăți instant în euro a fost adoptată de Comisia Europeană. Propunerea privind zona unică de plăţi în euro cuprinde şi câteva cerinţe în acest sens.

Plăţile instant le oferă posibilitatea persoanelor să transfere bani în orice moment al zilei în mai puţin de zece secunde. Este o modalitate mult mai rapidă față de transferurile- credit tradiţionale, care sunt primite de prestatorii de servicii numai în timpul programului de lucru şi ajung în contul beneficiarului în ziua următoare. Scopul propunerii este ca plăţile instant în euro să fie accesibile ca preţ, sigure şi procesate fără obstacole în întreaga UE.

Care sunt cerinţele privind plăţile instat în euro

Propunerea, care modifică Regulamentul din 2012 privind zona unică de plăţi în euro, include câteva cerinţe. Astfel, propunerea legislativă va fi posibilă în cazul în care va fi sporită încrederea în plăţile instant, prestatorii având obligaţia de a verifica concordanța dintre numărul contului bancar şi numele beneficiarului, să se elimine obstacolele din calea procesării plăților instant în euro, să se garanteze anumite comisioane accesibile pentru plăţile instant în euro, astfel încât comisionul pentru plăţile instant în euro să nu fie mai mare decât cel perceput pentru transferurile – credit tradiţionale în euro și, nu în ultimul rând, să se garanteze disponibilitatea universală a plăţilor, prestatorii de servicii de plată din UE care oferă deja transferuri-credit în euro având obligaţia de a oferi şi versiunea lor instant într-o perioadă de timp definită.

Plăţile instant sporesc viteza şi confortul pentru consumatori, dar şi plata facturilor sau în cazul primirii unor transferuri urgente. Totodată, contribuie la îmbunătăţirea fluxului de numerar şi generează economii de costuri pentru întreprinderi.

Băncile UE vor trebui să adopte plăţile instant în euro

La începutul anului 2022, numai 11% din toate transferurile-credit în euro din UE erau instant.

„Trecerea de la transferurile realizate „a doua zi” la transferurile în „zece secunde” este o adevărată revoluţie, comparabilă cu trecerea de la corespondenţa poştală la e-mail. Cu toate acestea, în prezent, aproape nouă din zece transferuri-credit în euro sunt încă procesate ca transferuri „lente” tradiţionale. Tehnologia care permite efectuarea plăţilor instant există din 2017, aşa că nimic nu justifică faptul că mulţi cetăţeni şi multe întreprinderi din UE nu pot trimite şi primi bani imediat. Facilitatea de a trimite şi a primi bani în câteva secunde este cu atât mai importantă în această perioadă în care facturile gospodăriilor şi IMM-urilor cresc şi fiecare cent contează. Această iniţiativă va aduce beneficii directe cetăţenilor şi întreprinderilor din UE”, a declarat comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.

Propunerea Comisiei Europene va sprijini concurenta pe piața plăților din UE, în conformitate cu normele existene privind sancţiunile şi combaterea criminalităţii financiare.

Vă readucem aminte că în 2020, mai multe bănci din Germania, Franța și alte state au implementat un sistem de plăți electronice.  Sistemul va fi valabil, conform declaraţiilor, începând cu 2022. Scopul sistemului este pentru digitalizarea regiunilor unde plăţile au loc încă numerar. Anterior, Uniunea Europeană a pus sub sancțiuni băncile din Rusia, în special Sperbank, cea mai mare bancă din țară.

Băncile din UE vor trebui să adopte această propunere legislativă pentru plățile instat în euro. Disponibilitatea plăţilor instant şi eventualele comisioane aferente variază foarte mult de la un stat membru la altul, ceea ce împiedică introducerea universală a transferurilor instant pe piaţa unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024