Prima pagină » Actualitate » Băncile din România vor ca statul să limiteze plățile cash! Ce se întâmplă cu salariile în numerar

Băncile din România vor ca statul să limiteze plățile cash! Ce se întâmplă cu salariile în numerar

10 oct. 2024, 10:55, 1 ,
George Cristian în Actualitate

Băncile din România vor ca statul român să limiteze plățile cash. Aceștia consideră că sunt prea multe firme care oferă salariile în numerar, iar acest lucru afectează economia internă mai ales în contextul faptului că ponderea economiei gri din PIB este mare.

Există in acest moment mai multe legi care vizează limitarea plății cash. De exemplu comercianții vor fi obligați să accepte și plata cu cardul. Gabriela Folcuț a declarat că în pofida faptului că în ultimii ani a existat o creștere a plăților cu cardul, nivelul este mai mic comparativ cu alte țări din UE.

Băncile din România vor ca statul să limiteze plățile cash

Băncile din România vor ca statul să ia măsuri ca să limiteze plățile cash. Vorbim despre plata salariilor în numerar despre care aceștia consideră că duce o parte din economia românească într-o zonă gri. Gabriela Folcuț, directorul executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), a atras atenția, în cadrul conferinței Banking Innovation Lab, asupra unei realități economice relevante pentru România: un număr semnificativ de companii continuă să își plătească angajații în numerar. Ea a subliniat că 41% dintre firmele din țară încă fac plata salariilor în această formă, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de anul precedent, când procentul era de 43%. Deși este un progres, diferența este nesemnificativă, iar acest lucru deschide discuția despre amploarea economiei gri în România. Potrivit datelor, economia informală reprezintă aproximativ 24% din produsul intern brut, ceea ce plasează România în primele 10 locuri din Uniunea Europeană în acest clasament.

Făcând referire la un sondaj realizat de IRES, Folcuț a menționat că acesta a fost realizat pe un eșantion de 1.360 de persoane, dintre care 1.060 utilizatori de servicii bancare. Studiul a inclus, de asemenea, 500 de firme, pentru a evalua comportamentul acestora în ceea ce privește utilizarea numerarului și accesul la servicii bancare. Recent, Klaus Iohannis a semnat o lege prin care patronii care întârzie cu plata salariului pot primi amenzi mari.

Modalitatea de plată cu cardul a crescut considerabil

Pe lângă faptul că 41% dintre companiile românești continuă să plătească salariile în numerar, Gabriela Folcuț a evidențiat și aspecte pozitive din cadrul sondajului. Un exemplu notabil este creșterea acceptării plăților cu cardul la terminalele POS, care a ajuns la 36% în rândul firmelor din România. De asemenea, ea a menționat că aproximativ 9% dintre companii dispun de un magazin online.

Când a fost întrebat despre metodele de încasare a banilor, răspunsurile companiilor au fost diverse: 29% folosesc în principal ordinul de plată, 24% acceptă toate metodele de plată în mod egal, 22% utilizează exclusiv ordinul de plată, 11% preferă predominant numerarul, 5% folosesc predominant cardul, 4% se bazează exclusiv pe numerar, iar 3% pe card. Folcuț a subliniat că, deși utilizarea numerarului a scăzut în ultimii ani, în comparație cu perioada de dinainte de pandemie, unde în 2016, 94% dintre plățile din retail erau efectuate în numerar, în prezent ponderea plăților cash în sectorul retail este estimată între 60% și 65%.

În ceea ce privește incluziunea financiară, Gabriela Folcuț a anunțat că acest indicator a crescut la 71% în iulie 2024, comparativ cu 68% în prima parte a anului 2022. Această statistică a fost determinată în rândul adulților, iar datele arată că 82% dintre persoanele care locuiesc în mediul urban au acces la produse și servicii bancare, în timp ce doar 60% dintre cei din mediul rural beneficiază de aceleași oportunități. De asemenea, ea a evidențiat o diferență între sexe: aproximativ 77% dintre bărbați dețin produse și servicii bancare, în contrast cu 66% dintre femei. Aceste cifre subliniază progresele înregistrate în promovarea accesului la servicii financiare, dar și disparitățile care persistă între diferitele segmente ale populației.

 

Comentarii
  • gabriela floci

    a recunoscut ca a supt-o la toti usristii , si acum pledeaza pt disparitia banilor cash in favoare platii in natura
    din experienta ei de viata ; facea o mwe si primea de mincare un salam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 octombrie 2024
10 octombrie 2024