Banca Transilvania, bancă românească a surprins pe toată lumea cu creșterea spectaculoasă pe care a avut-o. Fondatorii băncii recunosc că nici măcar ei nu au anticipat o astfel de creștere.
Banca fost înființată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu 79% capital românesc și 21% străin.Activitatea sa este organizată pe patru linii principale de business, și anume: corporate, IMM, retail și Divizia pentru Medici. Banca Transilvania are aproximativ 4 milioane de clienți, 550 de unități și peste 9.000 de angajați
Banca Transilvania a achiziționat patru alte bănci
Banca Transilvania a achiziționat patru bănci și continuă să se mențină ca lider al pieței de profil din România. Horia Ciorcilă, președintele băncii vorbește despre faptul că banca este principala finanțator al economiei și că există o întreagă campanie de urmărire a concurenței:
” După achiziționarea a trei bănci – Volksbank, Bancpost, Idea Bank – și recent a celei de-a patra, OTP Bank, devenind liderul pieței bancare, ne propunem să ne menținem în această poziție și să ne asumăm rolul de principal finanțator al economiei, al sectorului privat, al companiilor românești și al statului. Avem un plan bine stabilit, dar suntem vigilenți și monitorizăm activitatea concurenței, anticipând direcțiile viitoare”, explică Horia Ciorcilă, președintele băncii
Nimeni nu a anticipat progresul pe care l-a avut Banca Transilvania în ultimul deceniu, mai ales în contextul în care criza din 2008/2009 a fost unul greu digerabil pentru instituția bancară ce are sediul principal în Cluj-Napoca. Nici Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii băncii, cel mai mare acționar individual și președintele Consiliului de Administrație de peste 20 de ani, și nici Omer Tetik, CEO-ul băncii de 11 ani, nu au anticipat evoluția ulterioară a băncii.
În 2022, Banca Transilvania a luat o amendă de 100.000 de euro după ce un angajat al băncii a fotografiat un email al unui client care nu dorea să spună ce face cu banii pe care îi solicitase să îi retragă.
Banca Transilvania a surclasat BCR
BCR, deținută de grupul austriac Erste, dominase piața bancară de la începutul anilor 2000 până în 2018, dar a pierdut teren și poziția de lider. BRD, controlată de grupul francez SocGen, a fost multă vreme banca numărul doi, însă în 2014/2015 a fost surclasată de Banca Transilvania, coborând pe locul trei, iar de anul trecut a fost depășită și de CEC Bank, o instituție a statului, care într-un interval de doar cinci ani a urcat de pe locul șapte pe locul trei. În spatele lor vine UniCredit, care, după fuziunea cu Alpha Bank, va deveni a treia cea mai mare bancă din piață.
Horia Ciorcilă și-a propus să păstreze poziția de lider, iar Banca Transilvania va înveşti în creștere organică, diversificându-și activitățile financiare, cum ar fi leasing-ul și gestionarea activelor. După achiziționarea OTP Bank, pentru care s-au plătit 347,5 milioane de euro, Banca Transilvania va ajunge la o cotă de piață de 23%, iar Omer Tetik, CEO-ul băncii, estimează că creșterea organică va adăuga încă „0,8%-0,9% pe an”.
Într-un interviu acordat pentru ZF, Horia Ciorcilă și Omer Tetik, cei doi lideri cu o vechime de 11 ani în conducerea băncii, afirmă că nu au o țintă specifică de atins, deoarece banca are deja o masă critică, o bază de clienți și o dimensiune suficient de mare pentru a face față provocărilor și evoluției economiei.