Prima pagină » National » Banca Națională a României se pregătește de schimbări în funcțiile de conducere
Banca Națională a României se pregătește de schimbări în funcțiile de conducere

Banca Națională a României se pregătește de schimbări în funcțiile de conducere

08 feb. 2024, 09:29,
în National

Banca Națională a României (BNR) se pregătește de schimbări în funcțiile de conducere. Dacă „eternul” guvernator Mugur Isărescu își dorește un nou mandat la 75 de ani, Leonardo Badea se pregătește să urce în funcția de prim-viceguvernator, în locul lui Florin Georgescu.

Potrivit unor surse citate de economica.net, guvernatorul Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală la nivel global, își va prelungi „domnia” la BNR pentru un ultim mandat de 5 ani, între octombrie 2024 și 2029. Experiența vastă a lui Isărescu și rețelele internaționale extinse au fost esențiale în navigarea României prin provocările economice din ultimele trei decenii. Cu toate acestea, având în vedere vârsta sa, este probabil ca acest mandat viitor să fie ultimul său mandat, ceea ce va determina discuții privind planificarea succesiunii în cadrul BNR.

Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator, se va retrage din motive de sănătate, deschizând calea pentru ca Leonardo Badea, care ocupă în prezent funcția de viceguvernator, să preia acest rol crucial.

Schimbări și în Consiliul de administrație

Schimbările iminente se extind dincolo de numirile individuale, deoarece componența Consiliului de administrație al BNR urmează să fie modificată în toamna acestui an. În condițiile în care mandatele tuturor celor nouă membri urmează să expire, discuțiile privind viitoarea componență a consiliului sunt deja în curs de desfășurare, cu implicații asupra direcției strategice și a proceselor decizionale ale instituției.

Privind în perspectivă, se intensifică speculațiile cu privire la potențialii succesori ai guvernatorului Isărescu, Răsvan Radu, fostul director general al Unicredit, apărând ca un concurent proeminent. Experiența vastă în sectorul bancar, împreună cu rolul său recent de consilier în cadrul BNR, îl poziționează favorabil pentru a fi luat în considerare. Cu toate acestea, procesul de numire a conducerii BNR rămâne în mod inerent politic, diverse părți interesate concurând pentru influență și reprezentare în cadrul instituției.

Consiliul BNR reflectă spectrul divers al peisajului politic din România, reprezentanți ai principalelor partide contribuind la deliberările sale. În timp ce considerentele politice influențează în mod inevitabil numirile conducerii, responsabilitățile mai largi ale instituției se extind la protejarea stabilității financiare și la promovarea creșterii economice, ceea ce necesită un echilibru între interesele politice și autonomia instituțională.

În prezent, în Consiliu este prezent PSD, prin Florin Georgescu și Leonardo Badea, PNL prin Eugen Nicolăescu (viceguvernator), USR prin Cristian Popa (membru), UDMR prin Csaba Bálint (membru). Ceilalți trei membri, adică Gheorghe Gherghina (fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, supranumit și „tatăl Bugetului”), Virgiliu Stoenescu (profesor universitar) și Dan Radu Rușanu (cunoscut politician și specialist în finanțe cu ștate vechi) se află probabil în Consiliu pentru experiența tehnică și conexiunile pe care le au în domeniile de unde provin.

Comentarii
  • Ne asteapta inca 5 ani de austeritate si inselatotie din partea bancilor dictate din afara tarii si indeplinite de BNR. Bulgarii au trecut la euro si noi nu stiu ce asteptam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`