Prima pagină » Actualitate » Banca Europeană de Investiţii oferă României o finanțare de 200 de milioane de euro. Unde vor merge banii
Banca Europeană de Investiţii oferă României o finanțare de 200 de milioane de euro. Unde vor merge banii

Banca Europeană de Investiţii oferă României o finanțare de 200 de milioane de euro. Unde vor merge banii

29 aug. 2024, 20:00,
în Actualitate

România a obținut aprobarea pentru o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI), bani ce vor fi folosiți pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, potrivit unui comunicat transmis joi de instituția financiară către AGERPRES.

„În drumul său spre independenţa energetică, România are o nevoie uriaşă de investiţii în reţelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiţii, sunt bucuros să anunţ că am aprobat la BEI o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro pentru ţara noastră, România mai face astfel un pas către a-şi atinge scopul de a avea o reţea de energie electrică modernă, solidă şi eficientă, pentru a deveni, astfel, o ţară independentă energetic şi un factor de stabilitate în regiune”, a declarat Mihai Precup, membru în Consiliul de Administrație al BEI, în comunicatul citat.

El a subliniat că BEI va cofinanța un proiect care beneficiază de fonduri europene și de resurse proprii ale beneficiarului.

Sprijinul BEI se axează pe consolidarea și modernizarea stațiilor, substațiilor și liniilor aeriene din România

Investiția totală este estimată la 629 de milioane de euro, din care BEI contribuie cu 200 de milioane de euro, alte 295 de milioane provin din fonduri europene, iar restul de 134 de milioane de euro sunt acoperite din surse proprii.

Conform comunicatului, sprijinul BEI se axează pe consolidarea și modernizarea stațiilor, substațiilor și liniilor aeriene din România, cu scopul de a extinde capacitățile de distribuție a energiei electrice, de a integra energia provenită din surse regenerabile și de a reduce consumul propriu al rețelei.

Proiectul include elemente din inițiativa Carmen 1, o subcomponentă mai mică a operațiunii totale (reprezentând aproximativ 10-15% din investiția totală) și un Proiect de Interes Comun (PCI) la nivel regional și transnațional al Uniunii Europene, ce implică rețele de electricitate din Bulgaria și Ungaria.

Scopul principal al acestei investiții este de a extinde conectivitatea la sursele de energie regenerabilă și de a îmbunătăți interconexiunile între rețelele de transport și distribuție din România, Bulgaria și Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`