Prima pagină » Sanatate » Bananele constipă? Nu te așteptai la acest răspuns

Bananele constipă? Nu te așteptai la acest răspuns

21 mai 2021, 10:13,
în Sanatate

Constipația este o problemă de sănătate extrem de deranjantă cu care s-a confruntat aproape toată lumea măcar o dată. De aceea trebuie să avem grijă la alimentele, fructele sau legumele pe care le mâncăm. Multe întrebări sunt legate de anumite fructe, precum bananele, dacă acestea constipă sau nu.

Constipația apare atunci când tranzitul intestinal este lent, frecvența scaunelor este mult mai redusă, iar eliminarea devine dificilă. Aceasta poate fi acută, care dispare în scurt timp sau cronică, putând dura și mai mult de trei luni.

Constipația poate să apară la orice vârstă, însă cei mai afectați sunt copiii cu vârsta de sub 5 ani, persoanele peste 65 de ani și femeile.

De obicei, constipația se poate trata și preveni cu ușurință cu câteva modificări simple în alimentație.

Bananele constipă: Depinde cât sunt de coapte

La întrebarea „Banenele constipă?“ răspunsul este „Depinde!“ Asta deoarece bananele pot să ajute sau să agreveze situația. Dacă bananele sunt bine coapte, acestea pot să aibă un efect benefic în constipație, facilitând trecerea alimentelor prin tubul digestiv.

În ceea ce privește consumul de banane insuficient coapte, acesta poate duce la constipație sau chiar poate agrava constipația.

Diferența apare ca urmare a faptului că bananele necoapte conțin amidon rezistent, un component care este mai greu de digerat de către corp. În timpul procesului de coacere al bananei, amidonul rezistent se transformă în zaharuri naturare, care sunt mai ușor de digerat.

În plus, bananele necoapte conțin o cantitate mai mare de taninuri, care reduc viteza de trecere a alimentelor prin tractul digestiv.

De aceea, în situația în care tranzitul intestinal îți dă bătăi de cap, trebuie să eviți să consumi banane care încă au porțiuni verzi în coajă.

Bananele coapte conțin prebiotice, carbohidrați nedigerabili, benefice pentru bacteriile din intestin. Consumate zilnic, bananele coapte pot mări numărul de bacterii benefice din intestine, îmbunătățind tranzitul intestinal. Un sistem digestiv sănătos cu multe bacterii benefice poate preveni apariția constipației.

Ce riscuri prezintă pentru sănătate bananele

Consumul de banane în exces poate declanșa dureri de cap și somnolență. Durerile de cap pot fi cauzate de aminoacizii din banane care dilată vasele de sânge. Bananele pot induce starea de somnolență atunci când sunt consumate în exces din cauza cantității mari de triptofan. În plus, magneziul din banana relaxează mușchii.

Având un conținut mare de zaharuri, consumul de prea multe banane și lipsa unei igiene dentare poate duce la apariția cariilor dentare.

În plus, bananele nu conțin destule grăsime sau proteine și de aceea nu pot fi considerate o masă sănătoasă sau o gustare eficientă.

Specialiștii recomandă adulților să mănânce cel mult două banana zilnic. Consumul în exces al acestor fructe poate crește riscul unor concentrații excesive de vitamine și minerale.

Experții au demonstrat că un consum mare de potasiu, care există în banana, poate duce la hiperkalemie. Aceasta constă într-o slăbiciune muscular sau chair paralizie temporară și bătăi neregulate ale inimii. Potrivit unui studio această problem gravă apare de-abia consumul a aproximativ 43 de banane într-un timp scurt.

În plus, consumul a peste 500 de miligrame de vitamina B6 zilnic, conținută de banana, poate duce la deteriorarea nervilor la nivelul brațelor și picioarelor. Pentru asta, însă, ar trebui să măncați sute de kilograme de banane pentru a atinge acel nivel de vitamina B6!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024