Prima pagină » Sanatate » Banana și acidul uric: Cum te ajută acest fruct în lupta cu gută

Banana și acidul uric: Cum te ajută acest fruct în lupta cu gută

26 oct. 2021, 14:47,
în Sanatate

Persoanele care suferă de gută trebuie să știe ce alimente au voie să mănânce și care pot face rău. Tocmai de aceea este improtant de știut ce legătură există între banană și acidul uric.

Acidul uric este produsul final al metabolismului bazelor purinice, acizilor nucleici și nucleoproteinelor. Acesta este produs de ficat și de mucoasa intestinală. De la nivelul ficatului, acidul uric este transportat la rinichi, este filtrat și excretat în procent de aproximativ 70%, î ntim pce aproximativ 30% este degradat în tractul gastrointestinal.

Guta reprezintă o boală ce apare ca urmare a unei disfuncționalități a rinichilor, care nu mai excretă acidului uric. Acesta se acumulează în sânge și pe urmă se depune sub formă de cristale în țesuturi, afectând articulațiile.

Cauzele apariției gutei

Guta poate fi cauzată atât de alimentația necorespunzătoare, dar și anumite boli. Astfel, consumul excesiv de alimente bogate este una dintre principalele cauze ale apariției gutei. Acestea sunt carnea roșie, fasolea, cafeaua și ceaiul negru, ciocolata și alte produse cu conținut de cacao, băuturile alcoolice, inclusiv bere, care conțin cantități mari de xantină și guanozină.

Bolile care pot duce la apariția gutei sunt hipertensiunea arterială, sinteza bazelor purinice de către organism în tratamentul tumorilor și bolilor autoimune de origine necunoscută, insuficiența renală și alte boli renale.

Banana și acidul uric: Ajutor nesperat din partea acestor fructe

Pentru a ameliora efectele bolii, dar mai ales pentru a preveni apariția gutei este foarte importantă o nutriție adecvată. Astfel, alimentele ar trebui să includă multe fructe care să conțină potasiu, sodiu și antioxidanți.

Alimentele bogate în potasiu sunt necesare pentru eliminarea acidul uric. Prin urmare, bananele sunt element necesar al dietei pentru eliminarea acidului uric.

Bananele reprezintă o sursă de cantități mari de vitamine, minerale și proteine vegetale, care sunt importante în această boală.

Bananele sunt foarte improtante în dieta persoanelor care suferă de gută deoarece pe lângă faptul că dă senzația de sațietate, are și un efect de vindecare asupra acestuia. Astfel, bananele ameliorează inflamația și previne dezvoltarea acesteia, are efect diuretic și coleretic, elimină senzația de umflare, au efect regenerant asupra cartilajului, elimină toxinele din organism și previne acumularea acestora și normalizează activitatea vasculară.

În plus, consumul de banane de către eprsoanele care suferă de gută duce la creșterea imunității, ajută la sinteza endorfinelor, care ajută la întărirea sistemului nervos, au efect laxative și ameliorează arsurile la stomac.

Cum ajută bananele la eliminarea acidului uric

Banana reprezintă un fruct bogat în calorii, 100 de grame de produs conținând 89 kilocalorii. În aceste condiții, trebuie avut grijă în dietă să nu faceți abuz deoarece greutatea excesivă cu gută este contraindicată.

Pentru persoanele care suferă de gută, o banană mâncată pe zi este o porție necesară și suficientă.

În cazul în care banana este consumată în salate sau împreună cu mere, lămâi sau produse lactate fermentate cresc efectul terapeutic al îndepărtării uratelor din organism. Tocmai de aceea este recoamndat să nu se adauge zahăr.

În plus, este recoamndat să nu beți apă sau băuturi imediat după ce ați mâncat o banană. Lichidul îmbunătățește procesele de fermentare în stomac, ceea ce slăbește efectul de vindecare al bananelor și duce la flatulență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`