Prima pagină » International » Banala formulă de adresare care te va costa până la 5.000 de euro. Ce nu ai voie să spui
Banala formulă de adresare care te va costa până la 5.000 de euro. Ce nu ai voie să spui

Banala formulă de adresare care te va costa până la 5.000 de euro. Ce nu ai voie să spui

22 iul. 2024, 16:00, 1 ,
BZI.ro, în International

Un partid european dorește să interzică folosirea formelor feminine pentru denumirea funcțiilor publice și propune amenzi de până la 5.000 de euro pentru cei care nu respectă această regulă.

Partidul Liga, condus de fostul premier italian Matteo Salvini, a inițiat un proiect de lege care solicită interzicerea formelor feminine pentru substantivele ce denumesc funcții publice, cum ar fi ‘avocată’, ‘doctoriță’, ‘primăriță’ sau ‘deputată’. Proiectul de lege, prezentat în Senat de deputatul Manfredi Potenti, se intitulează „Dispoziții pentru protejarea limbii italiene, cu respectarea diferențelor de gen”.

Se cere interzicerea utilizării formelor feminine pentru funcțiile publice

Liga propune ca documentele administrației publice să utilizeze exclusiv formele masculine ale substantivelor ce denumesc funcții instituționale, indiferent de sexul persoanei vizate. Proiectul de lege prevede sancțiuni cuprinse între 1.000 și 5.000 de euro pentru nerespectarea acestei reguli. Scopul declarat al inițiativei este de a „păstra integritatea limbii italiene și de a evita modificarea abuzivă a titlurilor publice prin încercări «simbolice» de adaptare a acestora”.

În special, articolul 2 al proiectului prevede că „în orice act sau document emis de entități publice sau finanțate din fonduri publice, este interzisă utilizarea genului feminin pentru neologismele aplicate titlurilor instituționale, gradelor militare, titlurilor profesionale, distincțiilor și funcțiilor identificate prin acte cu putere de lege”.

Articolul 3 menționează „interzicerea folosirii discreționare a formelor feminine sau a genului exagerat, precum și a oricăror experimente lingvistice”, permițând utilizarea formei duble sau a masculinului universal, înțelese într-un sens neutru și fără conotații sexiste. Articolul 4 detaliază amenzile pentru încălcarea acestor prevederi, stipulând că „încălcarea obligațiilor prevăzute de prezenta lege atrage aplicarea unei amenzi administrative între 1.000 și 5.000 de euro”.

Partidul Liga consideră necesară evitarea unor „excese care nu respectă instituțiile”, argumentând că lupta legitimă pentru egalitatea de gen nu ar trebui să includă astfel de modificări lingvistice.

Comentarii
  • Încă o dovadă ca poponarii sau tîmpit total !
    Deci conform legii de acum va fi denumit sfântul fecior Maria , sfântul Madona , sfântul Magdalena …….., să mă rog acum depinde de ce fel de gen ar fi catalogați precum el, ea, noi,, ei, voi , cei, lor, voi Maria și el, ea, ei noi, voi, tu, ceilalți Iosif și el, noi, voi, ceilalți, ei ,ceilalți, neutru,cisgender Isus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *