Balonarea, cauzata de stres si mancat rapid. Se umflă burta după mese? Aceste gaze intestinale neplăcute sunt adesea legate de un stil de viață nesănătos. De cele mai multe ori, problema este rezolvată mancand mai incet, cu calm.
După o masă bogata, uneori te simți umflat, până în punctul în care trebuie să-ți dezlegi cureaua. Această senzație foarte neplăcută este cauzată de fermentația intestinală.
Fiecare persoană poate produce astfel de la 0,6 litri la 1,8 litri de metan și alte gaze, pe zi!
Un simptom cel mai adesea ușor
Femeile tind să se plângă de balonare mai frecvent decât bărbații. Este adevărat că variațiile hormonale joacă un rol. Gazele par să fie mai frecvent în timpul ovulației și al menopauzei.
Aceste balonări sunt, de cele mai multe ori, ușoare. Din punct de vedere medical, nu vor îngrijora gastroenterologul, decât dacă sunt asociate cu sângerare digestivă, dureri sau alte probleme de tranzit. Dacă simptomele persistă, este indicat sa faceti o colonoscopie în căutarea unei colite inflamatorii sau a unui cancer.
În toate cazurile, gastroenterologul va efectua examene biologice pentru a diagnostica o alergie sau intoleranță alimentară (în special la lactoză sau gluten), care ar putea explica simptomele. Un lucru este cert: stresul este foarte des invocat.
O legătură cu starea noastră de spirit
Intestinul, un organism căptușit cu celule nervoase, poate fi ușor ajustat pe măsură ce dispoziția noastră se schimbă. În 30% din cazuri, tulburările funcționale intestinale sunt legate de stres și anxietate, spun medicii.
Un alt factor agravant: mesele luate din mers. Gazele sunt formate, parțial, din aerul inghitit, mâncând prea repede sau mestecând gumă, cealaltă parte provenind din colon. Aceste gaze sunt apoi eliminate prin flatulență”, spune dr. Costil.
Balonarea, cauzata de stres si mancat rapid
Pentru a evita aceste neplaceri, este recomandat să mâncați așezați în loc să stați în picioare și să mestecați cu calm fiecare mușcătură, savurând aromele. Ideal este să mănânci într-o atmosferă relaxată și plăcută. Este foarte importantă starea de spirit.