Opera Națională București a chemat-o la bară pe Beatrice Rancea. Reclamanții îi cer managerului instituției similare din Iași daune în valoare de aproape 10.000 de euro. Întreg scandalul a izbucnit după un control al Curții de Conturi. Cei de la ONB susțin că managerul Operei Naționale Române Iași le-ar datora suma respectivă
Proces incendiar, în care este implicat managerul Operei Naționale Române Iași (ONRI)! Reprezentanții Operei Naționale București (ONB) au dat-o în judecată pe Beatrice Rancea. Aceștia le cer magistraților să o oblige pe balerină la plata unor despăgubiri în valoare totală de aproape 10.000 de euro.
Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București au decis să-și decline competența de soluționare a procesului.
„Instanța admite excepția necompetenței materiale. Declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului București. Fără cale de atac”, au afirmat judecătorii bucureșteni.
Cer despăgubiri de la Beatrice Rancea după un control al Curții de Conturi
Reprezentanții ONB au dat-o în judecată pe Beatrice Rancea în urmă cu câteva luni. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, Opera Națională Română București a solicitat obligarea balerinei Beatrice Rancea la plata sumei de 45.344 de lei, a dobânzii legale începând cu data formulării acțiunii și până la restituirea efectivă a sumei și a cheltuielilor de judecată.
„Sunt îndeplinite condițiile privind răspunderea contractuală, pârâta putând preîntâmpina producerea prejudiciului instituției pe care o conduce. În urma verificării efectuate de Curtea de Conturi, s-a statuat că au fost încălcate dispozițiile legale și obligațiile contractului de management din 4 august 2016”, au precizat reprezentanții ONB în fața instanței.
Pretențiile ONB vizează angajarea răspunderii contractuale a lui Beatrice Rancea, pentru nerespectarea obligațiilor asumate prin contractul de management din 4 iulie 2016, pentru asigurarea conducerii interimare a Operei Naționale București, având ca obiect asigurarea bunei organizări, gestionări și conduceri a activității instituției.
Argumentele aduse de șefii ONB în fața judecătorilor și ce a cerut Beatrice Rancea
Cei de la ONRB au susținut că acel contract a fost încheiat în temeiul O.U.G. nr. 189/2008, privind managementul instituțiilor publice de cultură.
„Potrivit art. 35, din O.U.G. nr. 189/2008, soluționarea litigiilor apărute în legătură cu atribuirea, încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractului de management, precum și a celor privind acordarea de despăgubiri se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 554/2004. Acțiunea în Justiție se introduce la secția de contencios administrativ a Tribunalului în a cărui jurisdicție se află instituția. Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea și interpretarea clauzelor contractului de management sunt de competența instanțelor judecătorești de contencios administrativ, în condițiile legii”, au arătat magistrații.
Acesta a fost și motivul pentru care judecătorii și-au declinat competența de soluționare a procesului. La rândul ei, Beatrice Rancea, prin avocat, a arătat că Judecătoria Sectorului 1 București nu este competentă să judece acțiunea. Pe 25 mai 2016, Beatrice Rancea a fost numită în funcția de manager interimar al ONB. Interimatul ei a expirat la finele lunii decembrie 2017, când aceasta a fost înlocuită de baritonul Ștefan Ignat. Ulterior, Beatrice Rancea s-a întors la ONRI, unde a fost detașată pentru a asigura managementul. De la venirea acesteia la conducerea ONRI, instituția a avut parte de mai multe procese și scandaluri. De altfel, în ultima lună, mai mulți angajați ai instituției au protestat în centrul orașului cu privire la modul în care Beatrice Rancea conduce Opera ieșeană.