Prima pagină » Eveniment-Social » Bâlciul organizat cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, motiv de bucurie pentru comercianții ambulanți, pericol pentru cetățeni: „M-a furat la bani”

Bâlciul organizat cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, motiv de bucurie pentru comercianții ambulanți, pericol pentru cetățeni: „M-a furat la bani”

14 oct. 2024, 02:00, 3 ,
Andreea STAN în Eveniment-Social

Bâlciul organizat cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, motiv de bucurie pentru comercianții ambulanți. Aceștia au acaparat strada Cicoarei, de la Ștrandul Municipal, cu tot felul de produse, de la mere caramelizate și dulciuri ținute prin praf, până la jucării și chiar bijuterii. Bineînțeles, pentru acestea nu se oferă bon fiscal

În ceea ce privește mașinuțele și aparatele care se învârt amețitor, acestea sunt amplasate pe aceeași străduță îngustă și neîncăpătoare. De asemenea, blochează până și intrarea și ieșirea de pe un teren privat de tenis, acolo unde se antrenează mai mulți copii zilnic. Totuși, îngrijorător este faptul că cei care încasează sume de la 25 și până la 30 de lei pentru o cursă de doar 3 minute nu țin cont de siguranța ieșenilor.

Bâlciul organizat cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, o afacere profitabilă

Reporterii BZI s-au deplasat sâmbătă, 12 octombrie 2024, la Ștrandul Municipal, unde comercianții ambulanți au ocupat, ca în fiecare an, strada Cicoarei. Aceștia au expus o varietate de produse, de la dulciuri tradiționale, precum merele caramelizate, la grătare, jucării, haine și bijuterii, toate fiind amplasate în fața caselor oamenilor. Deși toate acestea contribuie la atmosfera de bâlci, ieșenii au semnalat că majoritatea produselor nu vin însoțite de bon fiscal, fapt care ridică probleme legate de legalitatea vânzărilor. Acest fenomen nu este nou, dar în 2024 pare să fi luat proporții alarmante.

„Am cumpărat o de vată de zahăr și un porumb fiert, dar când am cerut bon fiscal, mi-au spus că nu au. E inadmisibil, mai ales că prețurile nu sunt deloc mici”, a declarat Amalia, o ieșeancă venită la bâlci.

Înaintând pe strada îngustă și aglomerată, plină de bălți, noroi și de un fum gros, spre zona aparatelor, o altă ieșeancă a afirmat că a fost păcălită de unul dintre comercianți.

„M-a furat la bani. M-a întrebat dacă am să îi dau o bancnotă 100 de lei, iar când am numărat banii, aveam doar 90 de lei. I-am spus, dar nu știu cum a făcut și mi-a dat și mai puțin, aveam 80 de lei când am coborât. Fiind aglomerat, nici nu am mai avut cum să mă întorc și să îi spun ceva”, a spus Maria, o ieșeancă păgubită.

Calitatea produselor oferite de acești comercianți este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării. Multe dintre dulciuri sunt expuse în praf, ceea ce le poate compromite prospețimea și siguranța pentru consum. În plus, produsele de artizanat sau jucăriile de pe tarabe par, în unele cazuri, de o calitate îndoielnică. Totuși, acestea sunt vândute la prețuri ridicate, deoarece comercianții profită de entuziasmul ieșenilor care vin însoțiți de copii, și nu numai.

Distracția nu vine fără riscuri

Un alt punct de atracție al bâlciului este zona dedicată distracțiilor mecanice, precum carusele, mașinuțe și alte aparate care aduc adrenalina la cote maxime. Aceste atracții sunt foarte populare în rândul copiilor și adolescenților, dar și în cel al adulților. Totuși, problema siguranței este un subiect sensibil, mai ales că aparatele sunt susținute de cărămizi. Mai mult, în spatele unora dintre acestea se aflau prelungitoare aruncate la întâmplare pe pământ, la câțiva metri de bălți.

În același sens, reporterii BZI au testat unul dintre aparate, respectiv „ciocanul”. Astfel, au sesizat că centurile nu te fac să te simți în siguranță, deoarece în mod constant ai senzația că te desprinzi de scaun.

Mai mult, după ce au finalizat cursa, reporterii BZI și restul ieșenilor au fost asaltați de copiii care stăteau la rând pe platformă, și nu lângă, cum ar fi fost normal pentru siguranța lor. De asemenea, pe panoul de informare este specificat faptul că „accesul este interzis copiilor sub 12 ani și cu o înălțime mai mică de 1,6 metri”. Totuși, niciunul dintre comercianți nu a ținut cont de aceste reguli, ci doar de sutele de lei pe care urmau să îi încaseze.

Prețul unei curse de doar câteva minute, între 25 și 30 de lei, nu reflectă neapărat investițiile în siguranță. Unii părinți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea aparatelor, afirmând că acestea nu par întotdeauna bine întreținute sau supravegheate de personal calificat.

„Am plătit 30 de lei pentru ca fiul meu să se dea în carusel, dar am fost foarte îngrijorată când am văzut că nimeni nu verifică dacă toți copiii sunt asigurați corespunzător. Pur și simplu, au pornit aparatul și am simțit că neglijează complet măsurile de siguranță”, a declarat o mamă îngrijorată.

Mai mult, într-o altă mașinărie care se învârte, reporterii BZI, și nu numai, au sesizat un copil s-a ridicat de pe scaun în timp ce aparatul era în funcțiune. Totuși, nimeni nu i-a atras atenția, deși exista riscul ca acesta să se dezechilibreze și să se rănească. Spre bucuria tuturor, nu a avut loc niciun incident de acest fel.

Bâlciul organizat cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, motiv de bucurie pentru comercianții ambulanți. În lipsa unor reglementări mai stricte și a unor controale mai riguroase, experiența de la parcul de distracții poate deveni una frustrantă, mai ales pentru cei care se așteaptă la o atmosferă de sărbătoare.

Comentarii
  • Unde este politia, ANAF-ul, Protectia consumatorului, Garda financiara? Stau la rand la Mitropolie sau la agapa organizata ?

  • Au mai fost discutii. Lasati numai sarbatoarea religioasa! Opriti balciul total din Iasi, opriti „seara valorilor”, opriti spectacolele! Este o batjocura generalizata pentru ieseni.

  • Nu va mai saturati de bani! Terminati odata cu balciul asta de panarama si lasati doar pelerinajul si atat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`