Prima pagină » Local » Bâlbâială cu spitalul mobil de la Lețcani. Euronest a lungit predarea investiției de 13,4 milioane de euro până în ultima clipă. Doar două paturi ATI disponibile în Iași
Bâlbâială cu spitalul mobil de la Lețcani. Euronest a lungit predarea investiției de 13,4 milioane de euro până în ultima clipă. Doar două paturi ATI disponibile în Iași

Bâlbâială cu spitalul mobil de la Lețcani. Euronest a lungit predarea investiției de 13,4 milioane de euro până în ultima clipă. Doar două paturi ATI disponibile în Iași

09 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Spitalul mobil de la Lețcani rămâne în continuare cu ușile închise pentru următoarele zile. Asociația Euronest, proprietarul unității medicale de la marginea municipiului Iași, a lungit predarea spitalului către ISU vreme de câteva săptămâni. În prezent, în Iași mai sunt disponibile doar două paturi la Terapie Intensivă

În plină pandemie COVID-19, autoritățile ieșene încă se chinuie să pună la punct ultimele detalii privind redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani. Unitatea medicală a rămas cu ușile închise încă din luna ianuarie 2021. La nouă luni distanță, investiția demarată din banii județelor Iași și Neamț a ajuns în cele din urmă în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. Decizia de predare a unității de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest către ISU Iași a fost luată din vara acestui an, însă documentele oficiale au fost parafate abia acum. Totul, după ce ISU și echipele medicale de la Spitalul „Sf. Spiridon” au verificat în amănunt echipamentele medicale.

S-a terminat predarea către ISU Iași a spitalului mobil

Adunarea Generală a Acționarilor de la Euronest a avizat recent forma finală a contractului încheiat cu ISU, proiect care a demarat încă de acum câteva luni. Conducerea Consiliului Județean Iași a arătat și care sunt pașii în perioada următoare.

„Ieri a avut loc AGA Euronest, convocată de Dumitru Buzatu. S-a definitivat forma contractului dintre Euronest și ISU Iași. S-a dat posibilitatea pentru ISU ca pe termen lung, când va avea de gestionat o criză, să poată introduce un partener în folosința spitalului. Avem acum o criză pandemică și s-a propus un parteneriat între ISU și Spitalul de Boli Infecțioase”, a precizat Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.

Doar 12 paturi ATI disponibile la Lețcani

Deși au fost autorizate 48 de paturi ATI, la spitalul mobil de la Lețcani pot funcționa doar 12. Capacitatea stațiilor de oxigen este insuficientă, mai ales că unitatea a rămas fără stocatorul închiriat. Inițial s-a spus că cele două fabrici de oxigen ale spitalului mobil de la Lețcani sunt suficiente, dar atunci când unitatea medicală a fost pusă în funcțiune, s-a dovedit că lucrurile nu stau așa. Conform informațiilor, spitalul mobil de la Lețcani are mari probleme tehnice, iar redeschiderea acestuia implică costuri foarte mari.

„La nivelul DSP se discută despre resursa umană, cei de la Spitalul de Boli Infecțioase pregătind scenariile diferite. Dacă vor, trebuie ei să asigure garda, dar DSP va decide. Va trebui cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare să ne vedem pentru a decide asupra soluției găsite de DSP”, a mai spus Marius Dangă.

Autoritățile cer redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, a arătat că se impune redeschiderea spitalului în cel mai scurt timp.

„Situația este extrem de gravă, nu atât prin rata de incidență, cât prin gravitatea cazurilor. Noi am depășit orice estimare pentru tratamentul pacienților pozitivi. Am crescut numărul de guri de oxigen cu 140 față de valul trecut. Am crescut numărul paturilor de terapie intensivă cu 12 față de valul trecut. Pe măsură ce am crescut numărul de locuri, s-au ocupat imediat și în continuare. Unitățile de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” și de la Pașcani sunt pline cu pacienți, blocate”, a transmis dr. Vasile Cepoi.

Spitalul mobil de la Lețcani se află și în mijlocul unui scandal politic cu fosta conducere a CJ Iași, problemă în care cei de la Spitalul de Boli Infecțioase susțin că nu vor să se implice.

Doar două locuri libere la ATI în Iași la Spitalul de Neurochirurgie

DSP Iași a arătat că în momentul de față mai sunt disponibile doar două paturi ATI în spitale. Ieri, 8 octombrie 2021, erau ocupate 708 paturi, din care 81 sunt paturi ATI. Din acestea, 17 paturi ATI sunt la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, alte șase sunt la Spitalul de Recuperare Iași, iar șase la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Alte șapte paturi ATI sunt ocupate la Spitalul Municipal Pașcani, 16 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie și alte șapte paturi ATI sunt ocupate la Spitalul Clinic CF Iași. De asemenea, alte 11 paturi ATI erau ocupate la Spitalul „Sf. Spiridon”. În momentul de față sunt libere două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. Astfel, conducerea DSP Iași a prceizat că se impune redeschiderea spitalului de la Lețcani.

„Suntem în momentul de față cu toții angajați și implicați în încercarea de a deschide cât mai repede unitatea de la Lețcani, care ne-ar mai da o gură de oxigen. Nu știu pentru cât timp, pentru că am mai spus că în unitățile UPU sunt foarte mulți pacienți care vor ocupa rapid locurile pe care le vom deschide acolo”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`