@ Premiera absoluta: conducerea UMF Iasi a fost obligata la plata unor daune morale in valoare de 50.000 de lei pentru ca nu a invalidat un concurs pentru postul de conferentiar castigat de medicul pediatru Smaranda Diaconescu @ Este primul caz in care universitatea plateste daune morale unui profesor @ Pe langa aceste daune morale, trebuie sa plateasca si daune materiale constand in diferenta de salariu dintre postul de sef lucrari si cel de conferentiar @ Suparati din cauza acestei situatii tensionate, sefii UMF sunt disperati sa schimbe decizia instantei si peste cateva zile se va judeca o cerere de revizuire @ "Exista deja o decizie a Senatului UMF Iasi prin care doamna Smaranda Diaconescu a fost repusa in functia de conferentiar. Universitatea se va supune tuturor deciziilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata", au precizat aseara reprezentantii institutiei de invatamant
Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi trebuie sa-i plateasca daune morale unui medic de la Spitalul de Copii "Sf. Maria". Este vorba de Smaranda Diaconescu, fiica celebrului chirurg Mihai Radu Diaconescu, fost sef de clinica la Spitalul Cai Ferate din Iasi.
In anul 2016, Smaranda Diaconescu a participat la un concurs pentru ocuparea postului de conferentiar la UMF Iasi, anterior aceasta avand calitatea de sef lucrari in cadrul institutiei. A sustinut examenul in februarie 2016, a obtinut un punctaj maxim si cu toate acestea nu a fost validata pe postul de conferentiar universitar.
In acest context, Smaranda Diaconescu a cerut ca problema sa fie rezolvata de judecatorii ieseni. A fost contestata hotararea nr. 8/11 martie 2016 emisa de Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, prin care a fost invalidat examenul organizat de institutia de invatamant superior.
De asemenea, UMF Iasi, prin rectorul prof. dr. Viorel Scripcariu, a emis si hotararea nr. 10/27 aprilie 2016, care viza validarea unui nou examen pentru postul de conferentiar, pe domeniul Pediatrie.
In prima instanta a pierdut. A castigat la Curtea de Apel Iasi, definitiv
In prima instanta, judecatorii de la Tribunalul Iasi au considerat ca hotararile date de Senatul UMF Iasi sunt corecte. Desi se vedea de la o posta ca la mijloc era vorba de o nedreptate, medicul de la Spitalul "Sf. Maria" a fost obligat in prima instanta sa plateasca si cheltuieli de judecata universitatii, in cuantum de 3.000 lei.
Practic, a pierdut si procesul si a fost pusa sa plateasca, desi nu era deloc corect asa. Asta spun judecatorii de la Curtea de Apel Iasi care au schimbat radical sentinta data in prima instanta de colegii lor de la Tribunalul Iasi. Asta pentru ca Smaranda Diaconescu a formulat apel impotriva sentintei date de prima instanta.
Curtea de Apel Iasi i-a dat castig de cauza reclamantei si a stabilit ca UMF Iasi a comis un abuz evident in momentul in care i-a invalidat concursul. Au fost dispozitiile din hotararile Senatului UMF Iasi contestate de catre Smaranda Diaconescu. Desi hotararea instantei a fost emisa pe data de 15 februarie 2018, cei de la UMF Iasi nu s-au obisnuit cu pierderea suferita si incearca acum sa gaseasca tot felul de aparari juridice.
Reprezentantii UMF Iasi au solicitat revizuirea dosarului pentru ca nu le vine sa creada ca au pierdut procesul. Cererea de revizuire are termen pe data de 18 iunie. In urma cu cateva zile, judecatorii au analizat o alta cerere de lamurire a dispozitivului instantei.
Umilinta: daune morale de 50.000 lei
Umilinta este si mai mare pentru ca judecatorii au decis obligarea UMF Iasi la plata unor daune morale catre medicul pediatru. Este vorba de 50.000 lei. Este pentru prima data in istoria universitatii iesene cand un cadru didactic primeste daune morale pentru o asemenea situatie. Mai mult, cei de la UMF Iasi trebuie sa-i achite si diferenta de bani dintre salariul de sef lucrari si salariul de conferentiar.
"Obliga pârâta Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' sa plateasca reclamantei despagubiri reprezentând diferentele salariale dintre salariul de sef lucrari si salariul de conferentiar universitar, începând cu data de 11.03.2016 si pâna la emiterea deciziei de numire în functia didactica de conferentiar, suma indexata si actualizata pâna la plata efectiva. Obliga pârâta U.M.F. Iasi la plata daunelor morale catre reclamanta în cuantum de 50.000 lei", se arata in decizia instantei.
"Exista deja o decizie a Senatului UMF Iasi prin care doamna Smaranda Diaconescu a fost repusa in functia de conferentiar. Universitatea se va supune tuturor deciziilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata", au precizat aseara reprezentantii institutiei de invatamant.
De la ce a plecat totul
Concursul care a generat intreaga poveste a fost organizat pe data de 29 februrarie 2016, pentru postul de conferentiar de Pediatrie. Pentru acest post s-au inscris medicii Smaranda Diaconescu, Valeriu Lupu, Dana Anton si Alina Luca, toti de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iasi. In urma examenului, dr. Smaranda Diaconescu a obtinut nota maxima, 10.
Unul dintre contracandidati a depus contestatie pentru nerespectarea termenului de maximum 24 de ore in vederea publicarii rezultatelor. In urma contestatiei s-a considerat ca intr-adevar nu a fost respectat acest termen de 24 ore pentru afisarea rezultatelor si in acest context a fost anulat tot concursul.
In mod evident, in fata instantei s-a pus urmatoarea problema: ce vina avea candidatul ca membrii comisiei de evaluare nu si-au facut treaba? Situatia similara a fost si in cazul medicului Emil Anton, care a candidat pentru un post de conferentiar in domeniul obstetrica-ginecologie. Si Emil Anton a ajuns conferentiar tot dupa interventia judecatorilor pentru ca a avut cea mai mare nota la examen. Ieri dupa-amiaza, Smaranda Diaconescu nu a raspuns apelurilor repetate pentru a comenta decizia instantei.