Băile Centrale din Pompeii. Pentru prima oară în zeci de ani, Băile Centrale din Pompeii sunt deschise publicului. Iar săpăturile care au avut loc recent în zona au mai scos la iveală o poveste tristă.
Băile Centrale din Pompeii. Descoperire impresionantă făcută de arheologi
Arheologii au găsit un mic schelet, cel al unui copil de 8 – 10 ani. Cel mai probabil acesta se adăpostise în baia publică de furia vulcanului Vezuviu, arata IFL Science.
Din păcate, eforturile copilului au fost în van, acesta murind în locul pe care îl găsise că adăpost. „El sau ea caută adăpost, dar, în schimb, a găsit moartea”, a declarat Alberta Martellone, arheolog.
Analizele care vor urma vor arăta sexul copilului şi, spera arheologii, indicii despre viaţa sa, că de exemplu dacă suferea de vreo boală.
Socializare, relaxare şi chiar mişcare la Băile Centrale
Băile publice erau folosite de către romani nu doar pentru îmbaiere, ci şi pentru socializare, relaxare şi chiar mişcare. Băile din Pompeii, cu coloanele lor fastuoase şi marmură luxoasă din interior, par să fi fost inspirate de Băile Împăratului Nero, un complex de băi termale din Roma.
Arheologii care au participat la săpături spun că e neobişnuit să găseşti o clădire atât de vastă, cu camere atât de ample, într-un oraş atât de compact construit, foarte dens. Grandoarea e termenul care poate caracteriza totul.
Se crede că erupţia care a îngropat Pompeii şi Herculaneum a ucis cel puţin 1.500 de oameni – cel puţin rămăşiţele acestora au fost găsite. Însă tocmai această cenuşă vulcanică a conservat perfect în timp viaţa din aceste două locuri, în urmă cu 2.000 de ani.