La începutul noului an academic, Ministerul Sănătății din Iran a publicat o listă de instrucțiuni noi pentru studenții la Medicină, în care studenților și asistenților medicali le-a fost interzis să aibă păr creț dacă sunt băieți.
Băieții cu par creț au interzis la Facultatea de Medicină
Aceste noi restricții au fost anunțate imediat după adoptarea unei legi de către parlament la data de 20 septembrie, care impune pedepse mai aspre pentru femeile care sfidează codul de îmbrăcăminte și purtarea hijabului islamic obligatoriu.
Instrucțiunile Ministerului Sănătății obligă școlile de medicină să evalueze studenții în funcție de respectarea legii hijabului islamic. Însă, majoritatea restricțiilor anunțate vizau femeile. Cu toate acestea, două interdicții au fost explicit destinate bărbaților, și anume interdicția de a avea păr creț și interdicția de a purta brățări.
Celelalte obligații ce vizează femeile, în afara acoperirii părului, sunt interzicerea purtării de gene false și a extensiilor de unghii. De asemenea, acestora le este interzis să își bage pantalonii în bocanci și să poarte șosete din dantelă. Au mai fost interzise și purtarea hainelor cu imagini tipărite ale femeilor, cu propoziții de dragoste, înjurături, imagini comice și lipsite de sens, simboluri antireligioase, sigle ale trupelor de rap și heavy metal.
Decizia oficialilor iranieni de a oferi „cartele SIM speciale” turiștilor străini, permițându-le să aibă internet nelimitat în timpul vizitei în țară, a stârnit furia iranienilor care întâmpină dificultăți în accesarea unui internet fiabil.
Ali Asghar Shalbafan, un adjunct la Ministerul Turismului, a declarat că „cartelele SIM pentru turism nelimitat” vor fi furnizate turiștilor străini. Decizia a fost luată în contextul întreruperilor continue ale internetului începând cu protestele care au cuprins țara în septembrie, după moartea lui Mahsa Amini care se afla în custodia poliției. În acest timp, platformele de socializare și aplicațiile de mesagerie precum Instagram și WhatsApp au fost blocate.
Măsura a primit reacții negative din partea publicului și a politicienilor, mulți numind-o o „lege de capitulare”. Ziarul Aftab a criticat decizia sub titlul „Cartelă SIM pentru turism sau capitulare, în termeni simpli”.
„Nu este corect să oferiți avantaje suplimentare altora în timp ce iranienii nu au acces la internetul de bază. Oferirea de oferte speciale pentru turiști este în regulă, dar nu în detrimentul drepturilor cetățenilor iranieni”, a scris ziarul.
Deputatul iranian Moein-odin Saeedi a criticat, de asemenea, decizia guvernului.
„Cum pot oferi acces nelimitat la social media străinilor, în timp ce milioane de iranieni, care depind de aceste platforme pentru venit, nu pot accesa internetul?”, a trasmis deputatul.
Campanie pentru înmulțirea populației
În ultimii ani, autoritățile din Iran au făcut o amplă campanie pentru creșterea populației țării ca o politică strategică pentru a menține dominanța în regiune. În același timp, oficialii au interzis distribuția gratuită a produselor contraceptive și au interzis sterilizările voluntare.
Mai multe fotografii publicate de media locală au stârnit critici și ironii printre iranieni. Acestea arată un grup mare de femei care împing cărucioare de copii în timpul unei parade militare oficiale în orașul central Yazd.
Cu toate acestea, drept replică, iranienii obișnuiți au luat cuvântul pe rețelele sociale în limba farsi, pentru a denunța marșul mamelor drept o formă de abuz asupra copiilor.
„Această țară are peste un milion de soldați gata de luptă pentru a proteja femeile și copiii. Acest marș cu cărucioare a fost o lipsă de respect față de marșul militar, o lipsă de respect față de mame și o lipsă de respect față de drepturile copiilor”, a scris un utilizator iranian pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Între timp, unii iranieni s-au folosit de ocazie pentru a ridiculiza politica demografică și spectacolele militare ale oficialilor iranieni.
„Se pare că stăpânii care nu pot câștiga nicio luptă împotriva talibanilor, Kuweitului, Arabiei Saudite, Turciei, Azerbaidjanului și a oricărei alte țări au decis să prezinte singura luptă de succes pe care au avut-o: lupta nocturnă corp la corp”, a scris un alt utilizator pe X.
Astfel, conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, băieților le este interzis să aibă părul creț dacă vor să studieze Medicina.