Prima pagină » National » Baia Mare a intrat în scenariul roșu! În aceeași situație sunt și alte trei localități din Maramureș

Baia Mare a intrat în scenariul roșu! În aceeași situație sunt și alte trei localități din Maramureș

25 oct. 2020, 18:15,
Bianca Rebegea în National

În Baia Mare, rata infectărilor a depășit trei cazuri la mia de locuitori, astfel că a fost instituit scenariul roșu. Aceeași situație se petrece și în alte trei localități din județul Maramureș.

Este vorba despre localitățile Băsești, Cicârlău și Săcălășeni, a menționat  Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la Digi24.

Ce presupune scenariul roșu

În localitățile menționate se adoptă măsurile ce alcătuiesc scenariul roșu:

– În toate spațiile deschide, masca de protecție este obligatorie, în așa fel încât să acopere nasul și gura. Măsura este obligatorie pentru toate persoanele, excepție făcând copiii cu vârsta sub 5 ani;

– În cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise organizarea și desfășurarea activității:

– Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Totodată, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în sistem take-away și catering;

– Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

– Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

– Temporar, cursurile de învățământ preuniversitar de stat și private „față în față” se suspendă și se desfășoară în sistem online. Pe de altă parte, este permisă cazarea în internate/cămine studențești, a profesorilor/elevilor/studenților străini (altă naționalitate). Însă, acestea sunt permise doar cu asigurarea și respectarea măsurilor stabilite pentru prevenirea, limitarea și combaterea pandemiei COVID-19.

Masca de protecție este obligatorie în unele localități din Maramureș

Masca este obligatorie în spațiile publice deschise, în următoarele localități: Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți.

Localitățile menționate au rata de incidență a îmbolnăvirilor mai mare de 1,5 la mia de locuitori. Cu toate acestea, se află sub 3 la mia de locuitori.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din unitățile administrativ-teritoriale este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00 în: Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți.

Totodată, este permisă desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00 în unitățile administrativ-teritoriale Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți.

Mai mult decât atât, activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, dar fără depășirea a 30% din capacitatea maximă a spațiului în: Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *