Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Bacteriile orale pot perturba echilibrul microbiomului vaginal
Bacteriile orale pot perturba echilibrul microbiomului vaginal

Bacteriile orale pot perturba echilibrul microbiomului vaginal

26 aug. 2020, 09:36,
în Sanatate

Bacteriile din gura genereaza boli vaginale. Vaginoza bacteriană este un dezechilibru al microbiomului vaginal care poate duce la rezultate negative asupra sănătății, incluzând probabilitatea crescută de potențiali agenți patogeni care colonizează vaginul, dar mecanismele care stau la baza acestor procese sunt slab înțelese.

Un studiu publicat în PLOS Biology de Amanda Lewis al Universitatii din California, San Diego, sugerează că relațiile reciproce benefice între diferite specii de bacterii vaginale pot încuraja creșterea agenților patogeni potențial nocivi, cum ar fi bacteriile orale comune Fusobacterium nucleatum. Lucrarea contestă convingerea că un mediu de viață adecvat care susține colonizarea agentului patogen este creat doar din absența bacteriilor sănătoase și poate explica legăturile clinice anterioare dintre sexul oral și vaginoza bacteriană.

Aproximativ 29% dintre femeile din Statele Unite sunt afectate de vaginoza bacteriană, ceea ce le predispune la probleme de sanatate, cum ar fi nastere prematura și infecții cu lichide amniotice în timpul sarcinii.

Bacteriile din gura genereaza boli vaginale

Pentru a analiza interacțiunea dintre comunitățile bacteriene și capacitatea diferitelor bacterii de a accesa nutrienții necesari într-un microbiom deja ocupat, Lewis și colegii sai au efectuat experimente pe șoareci, noteaza medicalxpress.com. Autorii au inoculat comunități vaginale F. nucleatum și au găsit dovezi ale creșterii activităților biochimice legate anterior de vaginoza bacterian, cum ar fi enzima sialidaza.

Autorii au efectuat experimente similare în care Fusobacterium nucleatum, o bacterie găsită în gură și legată de boala gingiilor, infecție intrauterină și naștere prematură, a fost inoculată în comunitățile microbiene vaginale umane cultivate din tampoane vaginale. Probele incubate cu Fusobacterium au afișat niveluri mai ridicate ale mai multor indicatori cheie de vaginoza bacterian comparativ cu microbiomii identici ai femeilor fără Fusobacterium.

Experimentele au condus la descoperirea faptului că Fusobacterium nucleatum nu acționează într-o relație simplă unidirecțională cu alte bacterii, dar poate implica o relație benefică reciproca, încurajând dezechilibrul microbian în comunitățile vaginale sensibile.

Cercetătorii au demonstrat că beneficiile reciproce între speciile de bacterii pot promova colonizarea patogenului vaginului și pot încuraja caracteristicile disbiozei vaginale. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a dezvolta moduri de prevenire sau tratament a vaginozei bacteriene la femei. Fusobacterium este răspândit în gurile umane, iar autorii speculează că poate fi introdus in vagin în timpul sexului oral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025