Prima pagină » Sanatate » Bacterii în urină. Ce analize se fac pentru identificarea problemei

Bacterii în urină. Ce analize se fac pentru identificarea problemei

20 ian. 2023, 09:07,
BZI.ro, în Sanatate

Bacteriuria este prezența bacteriilor în urină. Bacteriuria se manifestă atunci când există mai mult de 100.000 de germeni în urina proaspăt urinată. Urina unei persoane sănătoase este sterilă, adică nu există bacterii în ea. Dacă rinichii sau tractul urinar sunt infectați, atunci germenii care ajung în vezica urinară se înmulțesc în mod activ.

Bacteriile pătrund în urină ca urmare a unui proces patologic în cazul afectării filtrării glomerulare. Dacă identificarea cantitativă a coloniilor bacteriene prin metoda bacteriologică nu depășește 105 într-un ml, este vorba pur și simplu de o contaminare a urinei. Dar dacă numărul lor este foarte mare, este vorba de o adevărată bacteriurie.

Bacterii în urină. Modurile prin care acestea pătrund

Bacteriile pot pătrunde în urină în două moduri. Prin calea descendentă, în rinichi, în vezica urinară, în glanda prostatică, din focarele inflamate ale prostatei sau încă din glandele existente în spatele tractului urinar. Și pe calea ascendentă, ca urmare a unei intervenții instrumentale, cateterizare sau cistoscopie.

Metoda bacteriologică cantitativă de analiză a urinei permite numărarea coloniilor microbiene cu o mare precizie și determinarea nivelului exact de bacteriurie. Testul poate dura între 24 și 28 de ore. Rezultatele fals negative ale testelor bacteriologice pot fi cauzate de o diluție mare a urinei, care, la rândul său, determină consumul de cantități mari de apă și de agenți uroseptici.

Atunci când se obține un rezultat pozitiv, este necesar să se determine ce bacterii au crescut în cultură și sensibilitatea lor la antibiotice și sulfonamide. Acest lucru este deosebit de important pentru a prescrie un tratament rațional.

Cum poate fi identificat focarul infecției? Afecțiuni grave urmate de bacteriurie

Tehnicile de examinare urologică sunt folosite pentru a stabili focarul infecției, adică sursa care provoacă bacteriile. Printre cele mai folosite tehnici se numără cistoscopie, determinarea numărului de bacterii din urină, cateterizarea ureterelor și detectarea bacteriilor acoperite cu anticorpi în sedimentul de urină.

În cazul în care bacteriuria apare fără alte simptome caracteristice, este vorba de bacteriurie asimptomatică. De obicei, nivelurile ridicate de bacteriurie însoțesc bolile urologice grave, cum ar fi unele stadii de pielonefrită acută și cronică, uretrita, cistita și prostatita.

Există multe modalități de tratare a bolilor tractului urinar în medicina populară. Unele plante au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene și sunt utilizate cu succes pentru a trata inflamațiile anumitor părți ale tractului urinar.

Când este necesar să apelați la ajutorul unui medic specialist? Ce anunță mirosul urinei

Totuși, dacă au fost descoperite bacterii în urină, medicii sfătuiesc să nu vă auto-medicați. Asigurați-vă că mergeți la un medic, care îți va evalua starea pe baza rezultatelor tuturor testelor de urină necesare și a altor examinări suplimentare și va stabili un diagnostic precis alături de un tratament adecvat.

Adesea, tratamentul cu decoctări de plante și curățarea urinei de bacterii nu este soluția finală.  Uneori, boala rămâne netratată, starea și analiza de urină se ameliorează temporar, dar infecția rămâne și, în condiții favorabile, procesul patologic începe din nou. Așa că nu uitați să consultați un specialist.

Trebuie remarcat faptul că un miros specific neplăcut și bacterii în urină pot fi cauzate de diferite patologii. Urina deshidratată este mai concentrată și are un miros de amoniac mai puternic decât urina normală. Mirosul de urină este afectat și de consumul anumitor alimente și medicamente. În cazul bolilor infecțioase ale sistemului urinar, urina devine tulbure și de culoare închisă și are un miros deosebit de urât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *