Prima pagină » Sanatate » Bacteria E.coli se poate transmite pe cale sexuală? Iată ce afecțiuni provoacă și cum poate fi prevenită!

Bacteria E.coli se poate transmite pe cale sexuală? Iată ce afecțiuni provoacă și cum poate fi prevenită!

31 oct. 2024, 14:25,
Redacția BZI în Sanatate

Bacteria E.coli se poate transmite pe cale sexuală? Aceasta se regăsește în intestinul oamenilor și al animalelor. Majoritatea tipurilor sunt inofensive, însă unele tipuri, sunt patogene, ceea ce înseamnă că pot provoca boli, fie diaree, fie boli în afara tractului intestinal.

Escherichia coli este o bacterie ce trăiește în mod obișnuit în intestine și rareori provoacă patologii, însă există șase tulpini periculoase, care reprezintă 80 – 90% dintre cauzele apariției infecției urinare.

Bacteria E.coli se poate transmite pe cale sexuală?

Simptomele unei infecții cauzate de E.coli sunt durerea, nevoia deasă de a urina, urina tulbure și cu miros urât și senzația de arsură, acestea fiind cauzate de ajungerea bacteriei în uretră prin intermediul scaunului, a relațiilor intime, a contraceptivelor sau în timpul sarcinii.

Urina este alcătuită, în prinicpal, din apă, sare, substanțe chimice și alte deșeuri. Deși cercetăroii obișnuiau să considere urina ca fiind sterilă, s-a observat că și un tract urinar sănătos poate găzdui o varietate de bacterii, E.coli aflându-se în mod normal doar în tractul gastrointestinal.

E. coli poate ajunge în uretră prin intermediul scaunului, femeile fiind deosebit de expuse riscului deoarece uretra se află aproape de anus și este mai scurtă decât cea a bărbaților, oferind astfel un acces mai ușor bacteriilor.

Infecțiile precum cea cu E.coli se pot transmite pe cale sexuală, deși nu sunt boli cu transmitere sexuală în adevăratul sens al cuvântului. Multe persoane sunt predispuse să ia infecția urinară cu E.coli prin transmitere sexuală, dar există și alte modalități de contagiere, precum sunt cele menționate.

Infecțiile urinare cauzate de E.coli nu sunt de regulă grave, însă dacă nu sunt tratate la timp și bacteria ajunge la rinichi, lucrurile se complică. O infecție cu E.coli la nivelul rinichilor poate duce chiar la deces, așa că trebuie să tratezi cu seriozitate o asemena infecție. Medicul este singurul în măsură să îți prescrie tratamentul corespunzător.

Modalități prin care această bacterie poate ajunge în tractul urinar

În primul rând ștergerea necorespunzătoare după folosirea toaletei poate duce la o infectare cu aceasta deoarece bacteria se poate afla în materiile fecale, este important ca ștergerea să se efectueze din față în spate, pentru a preveni transmiterea acesteia din anus către uretră.

Acțiunea mecanică din timpul relațiilor intime poate duce la mutarea materiilor fecale infectate cu E. coli în uretră și mai sus în tractul urinar.

Contraceptivele care folosesc spermicide, inclusiv diafragmele și prezervativele, pot distruge bacteriile sănătoase care protejează organismul de infecții. Acest dezechilibru bacterian face persoana mai susceptibilă la o infecție urinară.

Modificările hormonale din timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea anumitor bacterii. Unii experți consideră că greutatea unui făt în creșterea poate deplasa vezica urinară, facilitând accesul E.coli. Tratamentul infecției cu E. coli constă în administrarea de antibiotice și a D-manozei, prescris după o analiză a urinii.

În cazul infecției cu E.coli este recomandat să se țină un regim alimentar bazat pe cantitățile mari de lichide clare, precum apa, ciorbe sau supă de oase, evitând anumite alimente, precum perele, produsele lactate, alimentele condimentate, grase și cele bogate în fibre, dar și cofeina și alcoolul.

Astfel că, bacteria E. coli se poate transmite pe cale sexuală și este foarte important să se respecte regulile elementare de igienă.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mari schimbări în Codul Rutier. Mulți șoferi sunt afectați
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`