Prima pagină » Titlurile zilei » Bacalaureat 2024! Elevii au întâmpinat probleme atât la istorie, cât și la matematică. Ce spun profesorii despre dificultatea subiectelor

Bacalaureat 2024! Elevii au întâmpinat probleme atât la istorie, cât și la matematică. Ce spun profesorii despre dificultatea subiectelor

03 iul. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Marți, 2 iulie 2024, a avut loc proba obligatorie a profilului la Bacalaureat 2024. În funcție de profil, elevii au dat examen la Istorie sau Matematică

Atât subiectele la Matematică, cât și cele de la Istorie au creat dificultăți pentru unii dintre elevii din Iași. Aceștia susțin faptul că ultimul subiect a fost de dificultate mult mai mare față de așteptările pe care le-au avut.

Bacalaureat 2024! Elevii din Iași au întâmpinat probleme atât la subiectele de la Istorie, cât și la cele de la Matematică

Elevii din Iași au întâmpinat dificultăți la proba de Matematică din cadrul Bacalaureatului. Aceștia susțin faptul că al treilea subiect le-a creat bătăi de cap. Unii au încercat să îl rezolve, însă alții au renunțat în momentul în care au citit enunțul.

„Sper să iau măcar un 6. A fost greu, nu m-am așteptat să fie atât de greu la subiectul 3. Nu știu ce să spun, merg acasă să dorm, nu am făcut mare lucru. După ce am văzut subiectul, m-a luat panica, nu am încercat să îl mai rezolv pentru că nu știam cum”, a spus un elev de la Colegiul Național din Iași.

Alți elevi au transmis faptul că sunt încrezători și speră la o notă mare. În prima parte a subiectelor, enunțurile au fost unele simple, dar al treilea a fost unul mai complicat, însă la care nu au renunțat să încerce să rezolve.

„Eu spun că m-am descurcat destul de bine. Primele exerciții au fost simple. Mai greu a fost la ultimul subiect, acolo am stat mai mult să rezolv, dar până la urmă am reușit. Cred că am făcut bine, cu siguranță iau peste 8. M-am pregătit în toți anii de liceu, am făcut și pregătire în ultimul an special să pot trece cu bine de acest examen”, a spus o elevă de la Colegiul Național din Iași.

Elevii au avut la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea exercițiilor de la proba scrisă la Matematică.

Ce spun profesorii despre dificultatea subiectului la Matematică

Contactat de reporterii BZI, Aurel Neicu, profesor de matematică, a transmis faptul că un elev care a fost silitor în timpul anului școlar ar fi putut rezolva subiectele fără probleme.

„La matematică-informatică, la primul subiect, doar ultimul punct dacă le-a dat bătăi de cap elevilor. La subiectul II, probabil că punctele de la 1 și de la 2C le-au creat dificultăți pentru că la 2 le-a dat un exercițiu cu modulul și, în general, elevii mai întâmpină unele greutăți. Subiectul III, ca de regulă, analiza matematică, este un subiect mai dificil, în general, pentru elevi pentru că este din materia de clasa a XI-a și a XII-a, dar pentru clasele de mate-info nu cred că au fost probleme, pentru un elev care este serios și învață. Nu sunt subiecte care să depășească limita programei școlare nici într-un caz. Dar pentru minim un 6 nu cred că au fost probleme, zic eu. Sigur, o notă aparte este subiectul care s-a dat la tehnologic, care este destul de abordabil, dar asta nu înseamnă că se iau ușor note foarte mari. Eu cred că o notă așa, pentru un elev care este serios la școală, un 8,50, chiar 9, se ridică. Un elev care este foarte bun poate ajunge la nota 10. Nu cred că un elev care a fost serios în timpul anului școlar nu a putut să ajungă la nota 6. Subiectul de la tehnologic este de regulă un pic mai simplu, mai abordabil, având în vedere profilul și numărul de ore. La profilul științele naturii, de regulă, subiectul 3 le-a creat probleme, în general, la punctele 1C și 2C, acolo sunt problemele mai mari pentru că li s-au dat inegalități care rezultă din monotonia funcțiilor, din studiul funcției. Acolo sunt probleme sau la determinarea primitivelor care, la fel, poate să creeze unele dificultăți elevilor. Dar în mod normal, un elev poate să ia foarte ușor un 6. Nu cred că sunt subiecte neabordabile pentru ei, vorbind de un elev care are cel puțin media 6 sau 7 la clasă și luată pe merit. Un elev bun termină subiectul, maxim 2 ore și jumătate, cu toate verificările și detaliile”, a declarat Aurel Neicu profesor de matematică.

Eseul despre România postbelică le-a dat bătăi de cap absolvenților de liceu la proba de Istorie

În ceea ce îi privește pe absolvenții de liceu care au dat proba la Istorie, aceștia susțin faptul că eseul de la subiectul trei, cu privire la România postbelică, le-a creat mari emoții.

”Nu credeam că o să pice România postbelică. Cel mai urât subiect a fost și cel mai greu. Am tras tare la română, sper ca la istorie să iau un 5 ca să trec, am să îmi mai ridic din medie la geografie. Eu am scris mult, dar nu știu cât o să îmi puncteze. A fost un subiect greu”, a spus o elevă de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Absolvenții de liceu care au susținut, ieri, 2 iulie 2024, proba scrisă la Istorie au ieșit din sala de examen dezamăgiți.

„Am învățat tot mai puțin partea asta. E belea treaba, nu știu ce am să fac. Nu mai sper la notă mare, acum sper doar să trec. Dacă subiectul trei nu l-am făcut, iau 7 doar dacă le-am făcut perfect pe celelalte, dar dacă mai am câte o greșeală, două, sper doar să trec atât. Ne-au dat ușor la română și au dat în noi cu istoria”, a spus Andrei, un elev de la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”.

Ce spun profesorii despre dificultatea subiectelor de la Istorie

Prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, fost inspector de specialitate în cadrul ISJ Iași și actualul director adjunct de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, a transmis reporterilor BZI faptul că subiectul al treilea de la proba la Istorie nu ar fi trebuit să creeze dificultăți.

„Subiectele sunt de dificultate medie și acoperă programa școlară. Subiectul 3 nu cred că a ridicat probleme pentru că tema comunismului este una care place copiilor. Partea și mai bună este că ei au avut posibilitatea să studieze detalii la opționalul de istorie a comunismului. Este chiar o perioadă care nu cred că le-a ridicat probleme. Cu pregătire bună, cred că se poate lua peste nota 8, fără probleme. Elevii au avut timp suficient să redacteze lucrarea, depinde acum cât de repede și-au adus aminte materia, factorul psihologic contează foarte mult, pregătirea psihologică a examenului contează extraordinar de mult și, de asemenea, siguranța elevului pe conținuturile exersate. Esențial este exercițiul din timpul anului, de aceea eu spun că Iașul este în avantaj ca și acele județe în care s-a optat și pentru simulare la nivel de județ, nu doar la simulare națională”, a transmis prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu.

La nivelul județului Iași, au fost organizate 18 centre de examen

La nivelul județului Iași, au fost organizate 18 centre de examen. Au fost prezenți 4.998 de candidați din totalul de 5.074 de elevi înscriși pentru această probă (98,50%). Nu au participat 75 de candidați, iar un elev a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.

Subiectele și baremul de corectare au fost publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie). Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679, privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).

Marți, 2 iulie 2024, a avut loc proba obligatorie a profilului la Bacalaureat 2024. În funcție de filieră, elevii au dat examen la Matematică sau Istorie.

Comentarii
  • Subiecte de 2lei.
    Subiecte de an electoral, votanții analfabeți si functional analfabeți nu trebuie suparati.

  • Nu toți copiii sunt de 10. Sa fie clar.
    E drept că acuma e moda sa aibă toți coroniță la sfârșit de an , dar uite că la bac iese adevărul la iveală .
    Sunt slab pregătiți și vor 10 mocca. Nu se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024