Prima pagină » Actualitate » Bacalaureat 2020, sesiunea specială: Emoții pentru 141 de elevi care susţin proba de Limba română
Bacalaureat 2020, sesiunea specială: Emoții pentru 141 de elevi care susţin proba de Limba română

Bacalaureat 2020, sesiunea specială: Emoții pentru 141 de elevi care susţin proba de Limba română

06 iul. 2020, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Bacalaureat 2020, sesiunea specială. 141 de absolvenți de clasa a XII-a susțin astăzi proba de Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

În nouă județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu se vor organiza probelor scrise aferente acestei etape speciale. Acest lucru nu a fost necesar conform raportărilor transmise de către inspectoratele școlare. În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune, în continuare, la dispoziţia celor interesaţi, linia TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea acestei etape. Numărul va fi disponibil în perioada 6 – 9 iulie, între orele 8,00 – 16,00, iar vineri, 10 iulie, între orele 8,00 – 14,00.

Bacalaureat 2020, sesiunea specială: Reguli în timpul examenului

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii au la dispoziție trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Condiții de promovare a examenului de Bacalaureat 2020

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Promovabilitate de 72,87% la Iași

În urma afișării rezultatelor inițiale, pe 30 iunie, la nivelul județului Iași, rata de promovabilitate (înainte de contestații) înregistrată de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului de Bacalaureat a fost de 71.42%, rezultatele elevilor ieșeni situându-se semnificativ peste media națională de 62,9%.

În centrele de examen din județul Iași, 2.340 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate. Din totalul acestora, la proba scrisă de Limba și literatura română au fost depuse 940 de cereri pentru reevaluarea tezelor, la proba obligatorie a profilului 712, iar la proba obligatorie a profilului și a specializării 688.

Potrivit situației finale, dintre cele 2.340 de note contestate, 1.467 au fost modificate în plus, 735 de note au fost modificate în minus, iar 138 nu au suferit nicio modificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`