5.000 absolvenți de clasa a XII-a din Iași participă astăzi, 22 iunie, pentru examenul de Bacalaureat 2020, la prima probă scrisă de Limba și literatura română. Toate unitățile de învățământ- centre de concurs vor realiza o planificare a acestei activități, cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare privind prevenirea si combaterea îmbolnăvirilor cu COVID-19
Examenul de Bacalaureat 2020 demarează astăzi, 22 iunie, cu proba scrisă de Limba și literatura română. 5.000 de absolvenți de clasa a XII-a din Iași susțin sesiunea de vară la Bacalaureat 2020. Toți cei care sunt absolvenți de clasa a XII-a vor susține probele scrise după următorul calendar: 22 iunie, Limba și literatura română, 23 iunie, Limba și literatura maternă, 24 iunie, proba obligatorie a profilului, 25 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării. Pe 30 iunie are loc afișarea rezultatelor, până la ora 12:00.
Noutățile de la examenul de Bacalaureat 2020 pentru cei care sunt absolvenți de clasa a XII-a
La examenul național de Bacalaureat 2020 sunt organizate 3 sesiuni, prin renunțarea la sesiunea specială pentru olimpici, dar se adaugă una pentru elevii afectați de noul coronavirus sau cu temperatură la primele examene. O noutate o reprezintă organizarea examenului în aproape orice liceu: anul acesta, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare și sunt absolvenți de liceu.
Bacalaureat 2020 începe astăzi, 22 iunie, în condiții de pandemie de absolvenții de liceu
Sesiunea de vară de la Bacalaureat 2020 începe astăzi, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Acesta este primul examen susținut în condiții de pandemie de absolvenții de liceu, care pentru a intra în sălile de examen vor trece prin triajul epidemiologic similar celui de la Evaluarea Națională (EN). Proba scrisă de la Limba și literatura română va începe la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30.
Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba și literatura română durează 3 ore. Pentru rezolvarea subiectelor de Bacalaureat 2020, toți cei care sunt absolvenți de clasa a XII-a au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. La intrare în examenul național Bacalaureat 2020, candidații vor fi participa la un triaj epidemiologic. Nu pot intra cei care au temperatura peste 37.3 grade Celsius.
Cum se poate promova la examenul de Bacalaureat 2020
Pentru a promova examenul național de Bacalaureat 2020, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. E obligatoriu ca absolvenții de clasa a XII-a să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea.
Trebuie să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise. Liceenii nu au voie să intre în sălile de examen cu: telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe. Este interzis și cu însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor. Tinerii care se prezintă la Bacalaureat 2020 sunt obligați să lase toate obiectele menționate mai sus în sala de depozitare stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop.