Prima pagină » Business în România » Azomureș, pierderi mari în 2023. Cel mai mare producător de îngrășăminte din țară are cei mai puțin angajați din 2009

Azomureș, pierderi mari în 2023. Cel mai mare producător de îngrășăminte din țară are cei mai puțin angajați din 2009

23 mai 2024, 11:10,
BZI.ro, în Business în România

Azomureș care este cel mai mare producător de îngrășăminte din România a raportat pierderi pentru anul 2023, arată statisticile oficiale. Conform acelorași date, compania are cei mai puțini angajați din 2009 încoace.

În ultimii ani combinatul Azomureș a trecut prin încercări grele. În 2021 a avut loc o explozie la Azomureș, explozie soldată cu rănirea unui angajat.

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România a raportat pierderi

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și parte a grupului Ameropa, a raportat pierderi nete de 72,5 milioane de lei pentru 2023, după ce a înregistrat profit în ultimii doi ani. Anul trecut, combinatul a oprit producția în repetate rânduri din cauza dezechilibrului dintre costurile de producție și prețurile de vânzare.

Conform raportului financiar recent al companiei, Azomureș, liderul producției de îngrășăminte din România, a avut afaceri de peste 1,8 miliarde de lei în 2023, în scădere cu 14,6% comparativ cu anul precedent, revenind pe pierdere.

Mai precis, compania a raportat pierderi nete de 72,5 milioane de lei, după ce a obținut un profit de 29,8 milioane de lei în 2022 și 86,6 milioane de lei în 2021. Azomureș a înregistrat anterior pierderi de 96,1 milioane de lei în 2019 și 28 de milioane de lei în 2020. De asemenea, compania a redus personalul cu 4% (39 de angajați), ajungând la un total de 921 de angajați, cel mai mic număr din 2009.

În 2023, similar cu 2022, Azomureș a avut numeroase întreruperi în activitate din cauza costurilor de producție ridicate comparativ cu prețurile de vânzare ale produselor.

Prețul gazelor naturale a dus la închiderea Azomureș

De exemplu, anul 2023 a început cu fabrica Azomureș închisă, după ce, pe 22 iunie 2022, compania a anunțat suspendarea producției de amoniac din cauza prețurilor ridicate la gazele naturale.

Fabrica a fost redeschisă parțial abia în mai 2023, iar în octombrie compania a anunțat că a încheiat contracte pentru achiziționarea de gaze naturale, permițând reluarea producției de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii în acea lună. Compania a declarat atunci că nu vor exista disponibilizări.

Platforma Azomureș produce amoniac, un produs intermediar pentru fabricarea îngrășămintelor, în două instalații similare, codificate III și IV. Capacitatea totală de producție a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80-85% sunt destinate pieței agricole din România.

Azomureș, principalul producător de îngrășăminte agricole din România, face parte din grupul elvețian Ameropa din 2012. Situată în Târgu Mureș, platforma industrială Azomureș se întinde pe 100 de hectare și include un complex de instalații pentru producerea îngrășămintelor agricole – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale, precum melamină, uree tehnică, apă amoniacală și acid azotic.

Cu o capacitate anuală de producție de 1,8 milioane de tone, 75% din producție este destinată pieței interne, fiind livrată distribuitorilor din România. Exporturile vizează piața regională, incluzând Serbia, Ungaria, Bulgaria și Ucraina, precum și alte țări de pe diverse continente.

Vom vedea dacă pierderile Azomureș o să afecteze activitatea celui mai mare combinat de îngrășăminte din România în contextul războiului din Ucraina și a faptului că piața românească este ”inundată” de cerealele de peste graniță. Asta în timp ce Guvernul PSD-PNL nu face nimic pentru a ajuta fermierul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *