Azilul de bătrâni de la Măcărești își continuă activitatea, cei vârstnici încă sunt îngrijiți în casa Cristinei Chiriac, în așa-zise saloane. Aceștia sunt lăsați aici de rude, iar pentru a avea drepturi depline asupra lor își schimbă domiciliul pe comuna Prisăcani. Cazul a fost prezentat pe larg în edițiile BZI
Un astfel de loc ce funcționează drept azil trebuie să întrunească anumite condiții. Cei îngrijiți aici trebuie să aibă asistență medicală în permanență, spații de recreere și alimentație potrivită. La Măcărești, aceștia sunt consultați de către un medic o dată pe lună. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași nu a eliberat autorizație pentru așa-zisul azil de la Măcărești și nici nu o poate sancționa pe Cristina Chiriac. Mai mult, reprezentanții DSP nu pot efectua un control la domiciliul persoanei respective.
DSP nu poate interveni
În urma neregulilor descoperite la azilul de bătrâni din Măcărești s-a făcut o sesizare la DSP Iași, pentru a fi efectuat un control. Deoarece această locație nu figurează nicăieri că ar fi înregistrată în calitate de centru de îngrijire pentru bătrâni, nu s-a putut efectua un control. Fiind o proprietate privată, inspectorii nu au putut intra în locuința Cristinei Chiriac.
„Potrivit bazei de date pe care o deținem, instituția noastră nu a eliberat documente de autorizare pentru obiectivul azil de bătrâni, situat în satul Măcărești, comuna Prisăcani. Pentru verificarea situației expuse de dumneavoastră am solicitat informații de la nivelul autorităților locale, respectiv UAT comuna Prisăcani, care ne-a precizat că în raza teritorială a acesteia nu figurează în evidențe și nici nu este autorizat un astfel de obiectiv.
În ceea ce o privește pe doamna Cristina Chiriac, conform informațiilor autorităților locale, aceasta deține o locuință în comuna Prisăcani, fără a fi solicitată schimbarea destinației acesteia. În considerarea acestui aspect precizăm faptul că proprietarul se bucură de drepturile conferite de lege, astfel încât accesul pe proprietatea acestuia nu se poate realiza decât cu respectarea prevederilor legale”, a declarat Corina Gîscă, director executiv al DSP Iași.
Azilul își continuă activitatea
Se pare că activitatea de îngrijire a bătrânilor continuă pentru Cristina Chiriac. Aceștia sunt aduși aici de către rude ca o alternativă mai ieftină a unui centru de îngrijire specializat. Totuși, este destul de dificil pentru cineva necunoscut să fie acceptat de femeia care administrează afacerea. În urma descoperirilor făcute, aceasta și-a luat măsuri de precauție, astfel, fiind contactată din nou, Cristina Chiriac a specificat că nu mai are nicio legătură.
„Nu mă mai ocup cu așa ceva, îmi pare rău”, a răspuns Cristina Chiriac.
Totuși, din informațiile deținute, femeia a continuat să primească bătrâni în grijă, doar că de data aceasta s-a asigurat ca totul să fie cât mai discret. Costurile pentru îngrijirea unui bătrân se ridică la suma de 2.500 de lei pe lună, plus alte lucruri necesare îngrijirii.
Cristina Chiriac își continuă activitatea la azilul de bătrâni de la Măcărești. Deși cei de la DSP au fost informați de ce se întâmplă în acest loc, nu pot interveni. Este cert că în continuare nu se vor putea găsi soluții pentru a rezolva această situație, astfel că bătrânii vor fi lăsați în continuare în grija femeii, cu acordul membrilor familiei.
Degeaba i-au salarii frumoase asa zisele autoritati, deoarece se vede limpede ca sunt total depasite si neputincioase.
Sa nu gasesti tu o formula sa inchizi ceva nelegal si te ,, chinui ” de atata amar de vreme.
Sau poate ca nu se vrea si sunt alte interese la mijloc, ce trebuie cercetate de Parchet.