Prima pagină » National » Azi e ultima zi de restricții și izolare în România? Prelungirea stării de urgență (care expiră la noapte), respinsă?!
Azi e ultima zi de restricții și izolare în România? Prelungirea stării de urgență (care expiră la noapte), respinsă?!

Azi e ultima zi de restricții și izolare în România? Prelungirea stării de urgență (care expiră la noapte), respinsă?!

15 apr. 2020, 10:10,
în National

Deși președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, măsura ar putea fi respinsă și azi s-ar putea înregistra ultima zi de restricții și izolare în România.

Prima stare de urgență impusă de Klaus Iohannis urmează să expire la noapte și deși ieri șeful statului a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, măsura ar putea fi respinsă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 6 aprilie, după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, dar și cu mai mulţi miniştri, că va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile. Tot atunci spunea că decretul va fi emis la începutul acestei săptămâni, însă acesta va trebui supus aprobării Parlamentului. Cu toate acestea, ALDE, PSD și Pro România ar putea vota împotrivă, astfel că decretul riscă să nu fie aprobat. Noul decret ar urma să prelungească starea de urgență până pe 14 mai.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să-i prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care-l coordonează în vederea înaintării acestora președintelului Klaus Iohannis pentru a fi introduse în noul decret prin care se va prelungi starea de urgenţă.

„Le solicit miniştrilor să transmită propunerile finale de măsuri pentru decretul pe care îl va emite preşedintele României de prelungire a stării de urgenţă, evident, dacă consideră că este necesară includerea unor măsuri suplimentare. Ştiu că deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astăzi (9 aprilie – n.r.) să transmiteţi propunerile finale pe fiecare minister, astfel încât preşedintele să aibă la dispoziţie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, vă solicit să mi le transmiteţi şi mie pentru a le da ok-ul final”, a fost mesajul lui Ludovic Orban pentru membrii Cabinetului.

Ce se întâmplă cu starea de urgență din România?

În contextul pandemiei de coronavirus, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, pentru o perioadă de 30 de zile, conform legii, iar acum ne aflăm în situația în care va emis un nou decret, de prelungire a acestei stări de urgență. Cu toate acestea, mulți oameni politici consideră că prelungirea nu ar face decât rău, pe termen scurt și mediu, iar discuțiile în contradictoriu sunt la ordinea zilei.

Totuși, Constituția României nu prevede foarte clar ce se întâmplă dacă decretul nu este adoptat în unanimitate de către cele două Camere ale Parlamentului.

Pe data de 16 martie, atunci când a intrat în vigoare primul decret privind starea de urgență în România, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a susținut că – dacă decretul este respins de Parlament -, „atunci se întoarce la preşedinte şi dă un decret de anulare”.

PSD îi pune condiții lui Klaus Iohannis: „Altfel, nu vom vota prelungirea stării de urgență!”

Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a explicat de ce nu e de acord cu prelungirea stării de urgență, decretată pentru prima oară în România pe 14 martie.

„PSD înțelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În același timp însă, cred că toți românii așteaptă o perspectivă clară de la președintele Iohannis și de la Guvern. Care este perspectiva?! Asta așteaptă oamenii și mediul de afaceri de la președintele Iohannis și de la Guvern! Ei și-au îndeplinit obligațiile cetățenești: au stat în case și au respectat regulile impuse de autorități. Dar ce a făcut statul pentru ei în prima lună a stării de urgență?! Avem peste 1,2 milioane de români care și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic, zeci de mii de firme închise și miliarde de euro pierdute.

În aceste condiții, prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetățeni și pentru economie!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024