Prima pagină » Titlurile zilei » Axa rutieră Iași-Suceava, blocată de Alpenside SRL. Firma a încasat milioane de euro de la CJ Iași fără să plătească furnizorii – GALERIE FOTO

Axa rutieră Iași-Suceava, blocată de Alpenside SRL. Firma a încasat milioane de euro de la CJ Iași fără să plătească furnizorii – GALERIE FOTO

02 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Axa rutieră Iași-Suceava, proiect cu o valoare de câteva milioane de euro, riscă să nu fie finalizată. Firma Alpenside SRL din București, cea care lucrează pe primele două loturi, și-a cerut recent insolvența. Societatea a dat mai multe țepe celor cu care a colaborat

Lovitură în mediul afaceriștilor cu lucrări din fonduri publice. Una dintre firmele care a luat milioane de euro de la Consiliul Județean și de la Primăria Iași și-a cerut recent insolvența. Firma Alpenside SRL a depus o solicitare la Tribunalul București pentru intrarea în insolvență. Societatea controlată de Vlad Ionel Vameșu a acumulat mai multe datorii către diverși creditori în ciuda contractelor uriașe obținute de la autoritățile locale. Explicațiile în acest caz sunt de-a dreptul uluitoare.

Alpenside SRL, contract de 20 de milioane de euro pe axa Iași-Suceava

Alpenside SRL a obținut la licitație primele două loturi din axa rutieră Iași-Suceava în asociere cu societatea General Trust Argeș. Primul lot prevede reabilitatea DJ 282, cu o lungime de peste 29,5 kilometri de drum. Porțiunea cuprinde limita mun. Iași-Rediu-Movileni-Gropnița spre DJ 281D, lucrarea fiind de 12,7 milioane de euro (60,3 milioane lei). Lotul doi cuprinde lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei-Focuri-Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei-Belcești (DJ 281), în lungime de 22,001 km. Valoarea contractului este de 9.1 milioane de euro (44,5 milioane lei).

Alpenside SRL a acumulat datorii către creditori

Problemele firmei Alpenside SRL din București sunt ceva mai vechi. În cursul anului trecut, firma Sabar SRL din județul Ilfov a solicitat la Tribunalul București insolvența firmei Alpenside SRL. De asemenea, și firma Adimad SRL a depus o cerere la instanță împotriva Alpenside SRL. Între timp, Alpenside SRL a depus cererea la Tribunalul Iași, printre creditorii fiind o instituție bancară, dar și Mihai Florin Cristian, cel care a fost administrator al societății. Printre creditori se numără și Admes Trans SRL, altă firmă aflată în insolvență. Numărul celor care au de recuperat sume de la Alpenside SRL în contul axei rutiere este unul mult mai mare, datoriile fiind de sute de mii de euro. Și lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava s-a blocat de mai mulți ani, printre firme fiind și societatea lui Vlad Vameșu.

Firma care lucrează la axa Iași-Suceava a intrat în insolvență

Cererea firmei Alpenside SRL a fost depusă la Tribunalul București în 19 ianuarie 2022, decizia magistraților fiind luată zilele trecute.

”Admite cererea debitorului. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, deschide procedura generală de insolvenţă a debitorului. Fixează următoarele termene limită și califică cererile creditorilor de deschidere a procedurii de insolvenţă ca fiind cereri de înscriere la masa credală. Desemnează administrator judiciar provizoriu pe Prime Insolv Practice SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 raportat la art. 87 alin. 1 lit. a din Legea nr. 85/2014, cu o remuneraţie de 3.000 lei din averea debitorului. Pune în vedere administratorului judiciar să efectueze în 60 de zile de la data pronunţării prezentei hotărâri inventarierea bunurilor debitorului. Fixează termen pentru continuarea procedurii la 15.04.2022”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Iași.

Schema prin care Alpenside SRL a evitat partenerii. Sorin Adamache: „Și eu am intrat în insolvență din cauza lui”

Una dintre firmele care nu și-a încasat banii este și Admes Trans SRL. Sorin Adamache, administratorul societății a spus că firma lui Vameșu îi datorează 120 de mii de lei pentru transportul materialelor de construcții. Mai mult, CJ Iași a virat banii la zi în conturile Alpenside SRL, conform celor păgubiți.

”Vlad Vameșu este un escroc nenorocit, care s-a întins mai mult de cât îi este plapuma, pe banii creditorilor. Pe lucrarea de la axa Iași-Suceava are plățile la zi, dar banii i-a folosit la alte lucrări de unde urmează să încaseze. Banii pe care mi-i datorează mie sunt pistol cu apă, dar mai are de dat sume mai mari către alții. Deci la Iași, Alpenside este la zi cu plata. Dar Vameșu nu a dat mai departe sumele datorate. Și eu am intrat în insolvenșă din cauza lui. Ca să nu fie urmărit de creditori, și-a băgat firma în insolvență. El încasează banii, își aranjează ploile și gata. Noi, ceilalți va trebui să așteptăm”, a menționat Sorin Adamache, administratorul Admes Trans SRL.

Sume uriașe de recuperat de creditori

O altă firmă care are de recuperat banii de la Alpenside SRL este și Bitman Business SRL din județul Neamț. Societatea s-a adresat instanței pentru recuperarea a 44 mii de lei pe care firma lui Vlad Vameșu îi datorează în contul unor materiale. Deși a fost emis un bilet la ordin cu scandență în octombrie 2021, Alpenside SRL nu s-a achitat de sarcini. Astfel, această societate s-a adresat instanței, prin SPEJ Bândilă și Gărbuleț, societate de executori judecătorești. Și conform informațiilor reporterilor BZI, acestea nu sunt singurele care au de recuperat banii de la Alpenside SRL. De altfel, contractul de pe axa rutieră Iași-Suceava s-a derulat cu scandal de la bun început.

Alpenside SRL, care lucrează pe axa Iași-Suceava, are un contract și cu Primăria Iași

Firma Alpenside SRL a prins și un contract cu Primăria Iași. Firma lui Vlad Vameșu, care deține contractul pe axa Iași-Suceava, a obținut un contract de aproape 1,8 milioane de euro pentru reabilitarea mai multor străzi din Iași.

”În acest moment avem un singur contract semnat cu SC Alpenside SRL, în asociere cu SC Concret Drum SRL, cu privire la modernizarea străzilor în Municipiul Iaşi. Este vorba de pachetul ce cuprinde strada Lupiţei, strada Varianta şos. Rediu, strada Albineţ şi strada Hotin. Valoarea contractului este de circa 8,8 milioane de lei”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Asfaltările vor fi verificate la sânge

Reprezentanții municipalității au arătat că acest contract va fi derulat în continuare și că firma va fi monitorizată pentru a respecta termenele încheiate cu Primăria.

”Până la declararea falimentului, prin hotărârea instanţei, intrarea în insolvenţă presupune că firma va avea un administrator special, care va superviza cheltuielile şi veniturile. Această situaţie nu presupune automat rezilierea contractului încheiat cu municipalitatea. În orice caz, vom ţine sub observaţie modalitatea de derulare a contractului şi termenele de implementare ale acestuia. Vom analiza periodic dacă aceste termene sunt respectate şi dacă situaţia în care se află firma permite finalizarea contractului”, a mai spus reprezentantul municipalității.

De la off-shore la anchete anticorupție. Firmă cu 452 de angajați

Firma Alpenside SRL este controlată de Vlad Ionel Vameșu. Firma a fost înființată în anul 2007 sub denumirea de Util Construct Prest, fiind controlată de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu. În 2020, societatea avea o cifră de afaceri de 266 milioane de lei, un profit de 7,7 milioane de lei, dar și datorii de 137 milioane de lei, datorii acumulate către alte societăți și persoane fizice. Firma avea 452 angajați în 2020.

În urmă cu câțiva ani, Alpenside SRL era deținută de Mihai Florin-Cristian și de un off-shore cipriot, Alpenside Holding Ltd. Consiliul Județean Iași nu a transmis nici un punct de vedere legat de situația în care se află proiectul axei rutiere Iași-Suceava și nici de stadiul lucrărilor. Cotidianul BZI a luat legătura și cu reprezentanții firmei Alpenside SRL. Aceștia au arătat că vor reveni ulterior cu o serie de răspunsuri despre situația apărută. Până la închiderea ediției, reprezentanții firmei care lucrează la axa Iași- Suceava, Alpenside SRL, nu au formulat nici un punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *