Prima pagină » Local » Avocatul Silviu Ciuruc, din Iași, nemulțumit de perioada foarte mare pentru soluționarea dosarelor. Procesele pentru șoferii care au condus sub influența alcoolului au ajuns să dureze minimum 5 ani
Avocatul Silviu Ciuruc, din Iași, nemulțumit de perioada foarte mare pentru soluționarea dosarelor. Procesele pentru șoferii care au condus sub influența alcoolului au ajuns să dureze minimum 5 ani

Avocatul Silviu Ciuruc, din Iași, nemulțumit de perioada foarte mare pentru soluționarea dosarelor. Procesele pentru șoferii care au condus sub influența alcoolului au ajuns să dureze minimum 5 ani

07 ian. 2025, 02:00, 8 ,
Marinela CHIHAI  în Local

Avocații avertizează privind întârzierile majore din sistemul de justiție, în special în cazul dosarelor penale ale persoanelor care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice. Deși alcoolul la volan reprezintă o infracțiune gravă, dosarele acestora se prelungesc uneori pe perioade de ani de zile.

Avocatul Ciuruc trage un semnal de alarmă pentru cetățenii care se urcă la volan sub influența alcoolului

Conducătorii auto care au fost prinși sub influența alcoolului pot fi privați de dreptul de a conduce ani de zile.

„Trebuie înștiințată și opinia publică de faptul că trenează dosarele, pentru că nu se vrea soluționarea mai rapidă a acestora. Consecința este negativă pentru conducătorii auto, că deja ei au o sancțiune nescrisă de a fi privați de dreptul de a conduce. Dosarele stau pe loc în timpul urmăririi penale, apoi merg în judecată, apoi mai durează câțiva ani, ei, în acest timp, neavând drept de conducere. Dacă sunt condamnați cu suspendare sau altfel, mai durează un an de zile, conform codului rutier, până să dea examenul pentru că a avut un moment de tulburare și a condus”, a declarat Silviu Ciuruc, avocat.

Aceste întârzieri afectează grav persoanele implicate, care sunt lăsate fără permis de conducere mult timp după ce au comis o faptă ce poate părea minoră. Avocatul Ciuruc a precizat că, în loc să se aplice soluții rapide și eficiente, dosarele sunt adesea amânate, iar unii dintre clienți ajung să nu mai poată conduce timp de 5-6 ani, chiar și pentru o infracțiune ce nu a dus la un accident grav.

„Din punctul meu de vedere, este deja sancționat conducătorul auto, persoana citată în dosarul acesta, pentru imposibilitatea de a beneficia de permisul de conducere foarte mulți ani de zile – 2 ani până la procesul de judecată care el, în sine, mai durează încă 2-3 ani de zile. Ulterior, mai sunt judecători care impun și interzicerea conducerii timp de minimum 2 ani. În acest mod, ai deja minimum 6 ani în care nu conduci, asta doar pentru trenarea dosarelor. Prea mult durează aceste chestiuni. Am și un exemplu chiar. În februarie 2024, am primit răspuns de la procurorul șef, că s-au întocmit toate actele și urmează a se face comunicările legale. În septembrie 2024, vine clientul la mine pentru o chestiune și aveam nevoie să scot dosarul, să-l văd și eu. Dau telefon la Parchet, la Grefă, cei de acolo mi-au spus să fac cerere în scris, am făcut și asta. Acum, la sfârșit de decembrie, mă sună grefiera de la Judecătorie să-mi spună că dosarul a ajuns. Deci, din februarie, septembrie cu rechizitoriul făcut, și durează atât de mult. Scuza lor mereu este că personalul este redus și este foarte mult de lucru. Astfel, stă dosarul luni de zile”, a menționat Silviu Ciuruc.

Pedepsite sunt și cele mai mici încălcări

Consecința pentru condusul în stare de ebrietate este foarte gravă pentru conducătorii auto.

„Sunt situații în care un conducător auto, trimis în judecată pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice – alcoolemia –, este privat de dreptul de a conduce chiar și 5-6 ani. Am în telefon mesaje de la un om în vârstă, 70 de ani. El nu înțelege de ce dosarul lui durează atât de mult. A avut alcoolemie mică, 0,001 sau 0,13. Tot contravenție este, dar un biciclist nu s-a asigurat și a intrat în mașina lui. E accident cu victime și cu alcoolemie mică. Acum, procurorul vrea să facă expertiză privind dinamica producerii accidentului, să vadă dacă putea să evite sau nu. Acesta poate să dureze un an de zile. Pentru că consumase un pahar de bere și a condus – acesta e momentul nefast pentru el. Are și vârstă înaintată”, a adăugat Silviu Ciuruc.

Faptul că cetățenii se urcă la volan sub influența alcoolului reprezintă o încălcare gravă a legii.

Comentarii
  • Si noi justitiabilii suntem extre de nemultumiti! Dosarele pentru recuperarea cheltuielilor de intretinere stau cate 5 ani la Judecatorie , mai merg la Tribunal si se intorc iar la rejudecare ca nu au fost motivate sentintele la judecatorie si tot asa………….
    Exista pe rol dosar din 2017 si cu trei expertize care au acelasi rezultat dar se pare ca instanta nu stie cum sa motiveze sentinta :::: asa am ajuns la 8 ani de judecata si asteptare………
    Ne intrebam :::: or fi obositi de atatea greve , proteste , pandemie incat nu mai sunt capabili sa judece???/
    Noi platim facturile la termen de 8 ani?

  • Sa se pensioneze si judecatorii la 65. Vor fi mai multi judecatori in activitate, mai putine dosare pe cap de judecator, deci procese mai scurte.
    Cheltuieli suplimentare de la buget nu vor fi, pentru ca judecatorul are pensia cam cat salariul.

  • asteapta sa faca varsta si ei sa iasa la o pensie speciala, de ce sa-si mai bata capul cu munca (o amana pana la 45-55, niste georgisti)

  • Don Ciuruc, ati pus punctul pe Y dar lucrurile stau altfel.Dosarele cu betivi si drogati la volan sa dureze 15 ani, cele cu telefonul mobil la volan 10 ani, cele cu accidente pe trecerea de pietoni 25 ani, iar toate acestea sa fie imprescriptibile. Magistratii, avocatii, politistii, militarii, senatorii si deputatii prinsi beti sau drogati la volan sa primeasca cel putin 20 de ani de temnita.

  • Ciuruc, floccla cuc….

    • Florentin
      07:59, 08.01.2025
      usere analfabet… sa fii si tu in stare sa inveti carte ca acest avocat.
      Nici in 50 de milenii nu reusesti ca nu te duce mintea la ce porcarii debitezi…

  • Bagati articole cu Muila, sa ne povestesca cate a facut pentru oras!!!!

  • asa e tovarase…le da cu prescisul la vechime altfel nu le ies numaratoarea soroshistenailor de blarit parale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`