Prima pagină » Local » Avocatul Poporului s-a autosesizat! UMF trebuie să dea explicații cu privire la mizeria din camerele de cămin – FOTO/VIDEO

Avocatul Poporului s-a autosesizat! UMF trebuie să dea explicații cu privire la mizeria din camerele de cămin – FOTO/VIDEO

04 iul. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

În urma protestului din 26 iunie 2023, Avocatul Poporului s-a autosesizat. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” trebuie să ofere explicații cu privire la situația căminelor studențești

Două ore au scandat studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în soare, în ziua de luni, 26 iunie 2023, pe esplanada din fața unității de învățământ. Printre nemulțumirile acestora s-a numărat și faptul că, deși sunt nevoiți să plătească taxe uriașe, sunt cazați în camere de cămin în care nu s-a mai investit de foarte mult timp.

Avocatul Poporului s-a autosesizat. UMF trebuie să dea explicații cu privire la situația din căminele studențești

În urma grevei studenților de la UMF, din 26 iunie 2023, pe parcursul căreia printre alte probleme a fost adusă în atenție și situația precară a căminelor, Avocatul Poporului s-a autosesizat. Instituția a trimis o sesizare din oficiu către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” prin care a cerut explicații cu privire la condițiile din unitățile de cazare.

„S-a făcut o sesizare din oficiu în urma grevei studenților de la UMF (n.r. – protestul din data de 26 iunie 2023). Astfel, s-au făcut demersuri către universitate (n.r. – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”) pentru a ni se transmite care sunt condițiile de cazare și de ce apar acele revendicări ale acestora. Luna aceasta (n.r. – iulie) a fost făcută sesizarea, trebuie să le oferim termenul legal de răspuns de 30 de zile. Ca urmare a apariției în presă a materialelor publicate, ne-am autosesizat și am făcut demersuri pentru a cunoaște cu exactitate situația.

În funcție de ce răspuns vom primi, este necesar să știm care sunt cauzele, de ce s-a ajuns în această situație, de ce nu s-au făcut reparații, îmbunătățiri și modernizări. Lucruri firești și din punctul de vedere al faptului că există și studenți care plătesc taxă și ar trebui să li se asigure și condiții adecvate și taxelor. În funcție de acel răspuns vom ști mai bine care este situația”, a declarat Carla Cozma, consilierul Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Iași.

Astfel, universitatea va trebui să ofere explicații cu privire la lipsa facilităților din căminele studențești, inclusiv despre mizeria și lipsa reparațiilor, dar și motivele pentru care în ultimii ani nu au fost modernizate, în contextul în care taxele de școlarizare sunt de ordinul zecilor de mii de lei.

Condiții mizere în căminele studențești de la UMF

Sute de studenți s-au arătat nemulțumiți de condițiile din cămine, dar și de faptul că după stagii nu au nici măcar săpun pentru a se spăla. Nici cele din universitate nu ar fi mai bune, băile sunt murdare, iar tinerii s-au plâns că nu au acces nici măcar la hârtie igienică.

Protestul a pornit ca urmare a unor schimbări privind obligativitatea prezenței de cel puțin 70 la sută la cursuri. Aceștia au transmis atunci că prezența la cursuri nu ar trebui să fie obligatorie, deoarece sunt și tineri care au familii sau lucrează și nu vor mai putea să mai studieze medicina. Din punctul lor de vedere, cadrele didactice ar trebui să îmbunătățească modul de predare, astfel încât studenții să meargă de plăcere la cursurile lor.

Astfel, aceștia au transmis conducerii UMF Iași zeci de mesaje care mai de care mai dure:

„Leneși sunt cei care nu vor să îmbunătățească cursurile”, „Pretenții mari pentru cursuri mediocre”, „Învățați să predați și venim singuri la cursuri”, „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei” și „Domnul rector să trăiască dintr-o bursă studențească”.

Între timp, zeci de imagini cu situația precară din camerele de cămin au apărut în presă, astfel că Avocatul Poporului s-a autosesizat și a început demersurile, cerând explicații conducerii UMF cu privire la modul în care sunt nevoiți studenții să locuiască în timpul anului, deși plătesc taxe de ordinul zecilor de mii de lei.

Comentarii
  • O timpenie de articol.Asemenea imagini nu corespund realitatii.Nicaieri in camine sau in corpurile Universitatii, nu exista asemenea imagini.Domnule/domnisoara reporter, ce fel de ancheta jurnalistica ati facut? Bazata pe minciuni?? Sau vi le-a furnizat Liga LGBT??

  • Cauza așa ziselor nereguli în cămine este de fapt obligativitatea prezenței la cursuri a studenților, care este o măsură f bună. Practic este un protest a studenților slabi și foarte slabi, care vor diplomă de doctor fără a merge la cursuri.

  • Domnule „rector”, aceste imagini sunt făcute atât în căminele universității, cât și în vestiarele din spital în care studenții sunt nevoiți sa se schimbe pentru stagiile din spital, și sa își lase bagajele (sperând sa le mai găsească când se întorc). Sunt imagini facute de studenți, preluate de la ei. Și eu personal am văzut asemenea condiții, știu ce vorbesc, spre deosebire de dvs.
    De unde atâta siguranță că „nu exista asemenea imagini” în niciun cămin/în universitate? Haideți sa nu mai comentam în necunostinta de cauza.
    Iar LGBT ce legătură are? 😂

    Aparent toți avem diploma de părerolog zilelele astea

  • Dinu esti bătut cu leuca în cap

    Domnu Dinu așa de prost sunteți și în realitate sau doar pe internet? Ne luăm de mânuță și mergem să vedem și jegul din cămine, și cel din vestiarele spitalului, și pe urmă și cel din capul tău. Poate îi dăm o deratizare😂.

  • Studentă MG, anul 1

    Suntem studenți la medicină, totuși, nu ar trebui să aruncăm cu cuvinte jignitoare oamenilor de pe internet. Oferim un motiv în plus să ne arate cu degetul că “ăștia sunt medicii de mâine” (și nu intr-un context bun). Haideți să nu ne facem și mai urâți de opinia publică decât suntem deja. Noi ar trebui să fim schimbarea, să fim un exemplu, nu cei care continuă ura gratuită.

  • Foarte adevărat!
    Tara gandacilor! Peste tot!
    Nu poți pastra un biscuit.
    Cazuri segnalare, dar nu sunt interessati.
    Aceste camine trebuiesc efectiv reconstruite.
    In băi nu se folosesc detergenti pentru curățenie.
    Ti.e teama sa atingi tot.
    Se folosesc aparatul contra gandacilor, substante, se doarme cu lumină aprinsa.
    Curaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *