Prima pagină » National » Avocatul Poporului deschide anchetă în cazul persoanelor fără adăpost din Baia Mare
Avocatul Poporului deschide anchetă în cazul persoanelor fără adăpost din Baia Mare

Avocatul Poporului deschide anchetă în cazul persoanelor fără adăpost din Baia Mare

09 iun. 2020, 11:45,
în National

Avocatul Poporului deschide anchetă. După cazul care a șocat România acum câteva zile, Avocatul Poporului anunță că începe verificări. Renate Weber intervine în situația persoanelor fără adăpost din Municipiul Baia Mare, care ar fi fost răpiți de pe stradă și folosiți drept sclavi la o fermă. DIICOT face deja verificări în această cauză, iar patru persoane sunt arestate.

Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizații neguvernamentale cu privire la situația creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localității. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenția”, transmite instituția Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului deschide anchetă: Membrii unei familii, acuzați că răpeau bărbați cu handicap psihic

Față de situația semnalată, Avocatul Poporului va demara propria investigație, urmând să întreprindă demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate.

Membrii unei familii din Maramureș sunt acuzați că răpeau bărbați cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi duceau și îi exploatau, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole. Polițiștii și procurorii au făcut joi două percheziții și au salvat cinci victime ale traficului de persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat. Acesta era specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă). Aceștia îi foloseau la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor. Utilizau în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale”, se arată în comunicatul DIICOT.

Cum le păcăleau pe persoanele în stare de vădită vulnerabilitate

Potrivit procurorilor, persoanele erau răpite sau racolate din Gara Baia Mare.

„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureş. Profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu”, mai susțin procurorii.

Ulterior, după ce bărbații ajungeau la casele membrilor grupării, aceștia le rețineau actele și prin violențe fizice și verbale erau obligate să muncească până la epuizare, fără a fi plătiți, fără a fi hrăniți corespunzător și sechestrându-i în diverse anexe gospodărești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`