Prima pagină » National » Avocatul Poporului cere Guvernului să explice de ce hotărârile CNSU nu au fost publicate în Monitorul Oficial: „Vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept”

Avocatul Poporului cere Guvernului să explice de ce hotărârile CNSU nu au fost publicate în Monitorul Oficial: „Vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept”

30 mart. 2021, 19:25,
Bianca Rebegea în National

Avocatul Poporului, Renate Weber, îi solicită prim-ministrului Florin Cîțu să-i explice motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de la începutul anului 2021 și până în momentul de față nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

Regimul publicității actului normativ nu a fost respectat și, de aceea, Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă. Renate Weber dorește să-i fie comunicate atât măsurile de fapt, cât și cele de drept, pentru care hotărârile CNSU nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial. Potrivit legii, publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie.

„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, prevede solicitarea postată, marţi, pe site-ul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat că s-a sesizat din oficiu pe această temă.

Avocatul Poporului, despre pașaportul de vaccinare anti-COVID-19: „E discriminatoriu”

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat că pașaportul de vaccinare anti-COVID-19 va fi impus, „până la urmă”, de industrie, iar acest lucru este „disciminatoriu”.

„Am văzut imaginile din Israel (unde persoanele vaccinate au voie la spectacole), pe mine m-a strâns în spate. Da, sigur că e (discriminatoriu). Un astfel de paşaport până la urmă va fi impus de industrie. E discriminatoriu pentru că nu îi dai şi celuilalt posibilitatea.

Dacă pe unul îl lași să vină cu pașaport de vaccinare, pe celălalt trebuie să-l lași să vină cu un test. Dă-i și lui posibilitatea, pentru că altfel înseamnă că planeta se împarte între vaccinați și nevaccinați. Este și mai nedrept pentru că foarte mulți nu au unde, nu au cu ce. Franța a vaccinat foarte puțin, Belgia nici măcar cadrele medicale nu le-a vaccinat.

Nu se poate să mergi și să oprești dreptul de a avea o viață normală celor cărora tu, stat, nu le poți oferi vaccinul. Dă-le o alternativă”, a declarat Avocatul Poporului.

Renate Weber a vorbit despre pensiile speciale

Avocatul Poporului, a dezvăluit că toate pensiile speciale pot fi desființate, inclusiv cele ale militarilor și cele ale celor din SRI. Acest lucru se poate întâmpla doar prin voința parlamentarilor, pentru că CCR arată că doar cele ale magistraților sunt constituționale.

”Am o decizie a CCR care spune foarte frumos că o singură categorie profesională, cea a magistraților, are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu.

Deci, au început cu parlamentarii. Dacă mâine vor, mâine pot să dea legi pentru fiecare celelalte categorii: la SRI, la toate celelalte.”, a spus Renate Weber la TVR 1, în emisiunea România9, realizată de Ionuț Cristache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *