Avocatul Poporului a sesizat, joi, Curtea Constituţională cu privire la unele articole din legile justiției, potrivit obiecţiei de neconstituţionalitate afişată pe site-ul instituţiei. Cele trei legi ale Justiţiei au fost atacate la CCR atât de parlamentari ai USR şi Forţa Dreptei, cât şi de AUR.
Articolul 271 al legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprinde abaterile disciplinare şi este contestată de Avocatul Poporului, fiind vorba despre prevederea care elimină obligativitatea respectării de către judecători a deciziilor CCR şi ÎCCJ.
Sesizarea face referire la neconstituţionalitatea unor prevederi din articolele 206, 228, 234 şi 271 ale legii menţionate.
Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii pentru a le depune la CCR
Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii și urmează să fie depuse la Curtea Constituţională,
Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion susține că cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament, oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România.
„Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a argumentat el.
De asemenea, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat, joi, Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea acelor acte normative din pachetul intitulat „Legile justiţiei”.
Senatul a adoptat, decizional, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Legile Justiției sunt strâmbe, susține Sorin Roșca Stănescu
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu explica faptul că legile justiției se schimbă strâmb pentru că sunt mai multe neconcordanțe legate de proiect. Acesta a subliniat faptul că Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a făcut și alte proiecte pe repede înainte.
„868 de amendamente au fost aduse celor 3 principale legi ale justiţiei la care a lucrat şi a transpirat Cătălin Predoiu. Acum, aceste legi ale justiţiei care vizează organizarea magistraturii, care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, şi statutul CSM, urmează să ajungă în Parlament pentru a fi votate pe repede înainte întrucât există o majoritate confortabilă. Să ne amintim că același Cătălin Predoiu este cel care tot pe repede înainte a trecut Codul de procedură penală şi civilă, care au sute de observații de la CCR, în sensul că contravin legii fundamentale. Să nu fi procedat la fel şi de această dată pentru că întreg sistemul de justiţie din România va fi dinamitat. Atenție, deci”, explica jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
TRAIASCA NATIA! (M.Eminescu). Atat pot spune, de bucurie !