Prima pagină » Local » Avocatul lui Mihai Chirica: „Funcția de primar rezultă în urma unor alegeri, nu se ocupă prin numire! Controlul judiciar este nejustificat” – GALERIE FOTO

Avocatul lui Mihai Chirica: „Funcția de primar rezultă în urma unor alegeri, nu se ocupă prin numire! Controlul judiciar este nejustificat” – GALERIE FOTO

09 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Avocatul lui Mihai Chirica a solicitat ieri, la sediul Palatului de Justiție, amânarea contestației formulată de clientul său. Astfel, Marius Striblea a susținut că nu a avut timp să studieze cele 6 volume ale dosarului de la DNA. Fostul decan al Baroului Iași a mai afirmat că măsura controlului judiciar a fost luată în mod nejustificat în cazul clientului său

Avocatul lui Mihai Chirica a solicitat ieri, la sediul Palatului de Justiție, amânarea contestației formulată de clientul său. Astfel, Marius Striblea a susținut că nu a avut timp să studieze cele 6 volume ale dosarului de la DNA.

„Cauza a fost amânată pentru vineri, 11 februarie 2022, de la ora 9:00. Eu am cerut amânarea, pentru a putea studia dosarul. Din ce am văzut, este vorba despre 6 volume”, a declarat ieri avocatul Marius Striblea.
De asemenea, fostul decan al Baroului Iași a mai afirmat că măsura controlului judiciar a fost luată în mod nejustificat în cazul clientului său. „Măsura preventivă a controlului judiciar este luată nejustificat, dar mai ales cu încălcarea legii. Ea nu e necesară și, în toate cazurile, apare ca fiind generată de aprecierea exagerată a unor acuzații ce nu stau în picioare. Interdicția de a ocupa o funcție (în cazul nostru, cea de primar) nu există în legislație, unde se vorbește doar despre „profesie”, „meserie” și „activitate”, termeni ce sunt de strictă interpretare. Mai mult, funcția de primar rezultă în urma unor alegeri, nu se ocupă prin numire! Actul individual discreționar al acuzării, echivalând cu o veritabilă suspendare din funcție a primarului, nu poate înfrânge voința a peste 40.000 de cetățeni care l-au votat pe Mihai Chirica pentru a conduce orașul!”, a subliniat ieri avocatul lui Mihai Chirica.

Avocatul lui Mihai Chirica spune că au apărut cam multe… „coincidențe”!

Marius Sebastian Striblea a adăugat că nu crede în vreo influență politică în ceea ce privește dosarele în care este vizat clientul său, Mihai Chirica.

„Eu nu fac politică și nu abordez problema în această cheie. Totuși, în legătură cu primarul Iașului, există multe „coincidențe” în ultima vreme… Pentru cel care are un minim de atenție, sunt lucruri ce nu par a fi creația întâmplării”, a subliniat avocatul ieșean.

Mai mult, acesta a susținut că nu crede că, într-un stat de drept, s-ar putea face „mașinațiuni” care să genereze în mod intenționat înlăturarea clientului său din funcția deținută.

„Eu îmi doresc ca, vineri, să se respecte legea, iar solicitarea de revocare a controlului judiciar să fie admisă. Din punctul meu de vedere, una ar fi fost interdicția de a coordona Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Iași, activitate de care se leagă suspiciunile din dosar, și alta este să blochezi nelegal toate activitățile specifice funcției primarului, din care, evident, cele mai multe nu au nicio tangență cu obiectul dosarului și nici nu-l pot influența în vreun mod. De altfel, în sensul că funcția aleasă (deputat, senator, primar etc.) nu poate face obiectul interdicției despre care vorbim s-a pronunțat anterior și Înalta Curte de Casație și Justiție”, a încheiat Marius Striblea.

Ce au spus procurorii DNA despre primarul Iașului

În urmă cu câteva zile, primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost pus de procurorii DNA sub control judiciar, pentru 60 de zile. În perioada controlului judiciar, Chirica nu mai are dreptul să-și exercite atribuțiile de primar al Iașului.

„DNA Iași a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Mihai Chirica, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției. În cauză a fost dispusă și efectuarea urmăririi penale față de suspectul Gabriel Vasile Harabagiu, pentru fals intelectual în formă continuată și uzurparea funcției. Cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus / semnat acte, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal”, au spus cei de la DNA.

Acum, urmează ca judecătorii ieșeni să stabilească ce se va întâmpla în continuare cu Mihai Chirica. În eventualitatea în care plângerea acestuia va fi admisă, el se va putea întoarce în funcția de primar al Iașului. În orice caz, avocatul lui Mihai Chirica, fostul decan al Baroului Iași Marius Striblea, crede că plângerea va fi admisă, deoarece controlul judiciar este nejustificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *