Prima pagină » International » Avocatul fostului președinte american Donald Trump, scrisoare către Klaus Iohannis
Avocatul fostului președinte american Donald Trump, scrisoare către Klaus Iohannis

Avocatul fostului președinte american Donald Trump, scrisoare către Klaus Iohannis

02 feb. 2022, 22:03,
în International

Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui SUA, a afirmat că a fost plătit de o firmă globală de consultanță când a trimis o scrisoare prin care cerea schimbări ale programului român anti-corupție. Afirmația acestuia contrazice poziția oficială adoptată de Statele Unite.

În scrisoarea avocatului către Klaus Iohannis, fostul primar al orașului New York a scris că Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România a întrecut limitele și și-a depășit atribuțiile, prin acțiuni precum: „intimidarea judecătorilor, procurorilor și martorilor, ascultare neconstituțională ale telefoanelor, obținere de mărturii cu forța și procese purtate nedrept”.

Giuliani cere ca amnistia să se extindă pentru cei care au fost urmăriți penal și condamnați prin excesele DNA-ului

Totuși, oficialii SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la revoltele politice recente din România în legătură cu încercările de a readuce acele practici anticorupție, inclusiv demiterea procurorului anticorupție, Laura Codruța Kövesi, acțiune care a stârnit îngrijorare și în rândul parlamentarilor americani.

Giuliani a spus POLITICO într-un mesaj text că scrisoarea sa „s-a bazat pe un raport pe care l-am examinat” al fostului director FBI Louis Freeh, care conduce o firmă de consultanță globală numită Freeh Group International Solutions.

„Îmi plătesc taxa”, a spus Giuliani despre Freeh Group. El nu a spus cât a fost plătit sau dacă Freeh Group l-a reținut în numele unui client și a adresat alte întrebări către Freeh Group, care nu a răspuns la multiple solicitări de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze scrisoarea. „Până de curând, România a înregistrat progrese considerabile în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient”, a spus purtătorul de cuvânt. „Încurajăm românii să continue pe această cale.”

În ce calitate i-a trimis Giuliani scrisoarea lui Klaus Iohannis

Giuliani nu s-a reprezentat ca purtător de cuvânt al președintelui Donald Trump în scrisoarea sa, dar se ridică un semn de întrebare, de când a semnat ca avocat personal al președintelui pentru că a lucrat simultan în numele clienților din Brazilia și Columbia și pentru că a reprezentat Mujahedeen-e-Khalq, un Grupul de rezistență iranian, potrivit The Washington Post. Iar scrisoarea sa, datată pe 22 august și raportată pentru prima dată de Mediafax, a atras o respingere puternică din partea oficialilor din România și SUA.

„Dacă Rudy Giuliani vrea să fie avocatul și purtătorul de cuvânt principal al lui Trump, nu ar trebui să preia poziții publice de politică externă ca aceasta în numele altor clienți plătiți”, senatorul Chris Murphy, care și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la problema lui Kövesi.

Murphy a spus că scrisoarea lui Giuliani „subminează potențial” eforturile lui și ale lui McCain de a atrage atenția asupra corupției din România.

Giuliani, întrebat dacă este îngrijorat de optica scrisorii și de rolul său în Grupul Freeh, având în vedere actualul control asupra muncii în străinătate, a spus că nu este nimic lipsit de etică în activitatea sa.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru POLITICO că implicarea lui Giuliani și a lui Freeh, care nu sunt oficiali guvernamentali, a fost nedumerită. „De ce sunt brusc interesați de procesele de justiție din România?” a întrebat oficialul.

Părerile experților cu privire la scrisoarea în cauză

William Jeffress Jr., partener la Baker Botts care l-a reprezentat pe fostul consilier al lui Dick Cheney I. Lewis „Scooter” Libby în cazul său de scurgere de informații din 2007 de la CIA, a spus că Giuliani ar fi trebuit să dezvăluie pe cine reprezintă în scrisoare, având în vedere rolul său de avocat personal al președintelui.

„Este cel puțin neobișnuit ca un avocat american să-i scrie președintelui unei națiuni străine pentru a oferi sfaturi cu privire la eforturile de combatere a corupției ale națiunii respective, [dar] să facă acest lucru fără a identifica clientul sau clienții în numele cărora scrie este uimitor. ”, a spus Jeffress. „Singura concluzie la care pot ajunge este că oricine l-a pus la asta (și l-a plătit) crede că va avea influență pentru că și numai pentru că este avocatul președintelui”.

Alți experți în etică juridică au spus că nu este nimic nepotrivit ca avocatul personal al președintelui să lucreze în numele altor clienți.

„Scrisoarea este neremarcabilă (…) Indiferent dacă scrie ca avocat pentru un client sau pentru a-i ajuta pe clienții lui Freeh în scopurile lor, sau chiar ca cetățean îngrijorat, nu există nimic în ea care să fie nepotrivit conform eticii legale a SUA.”, a declarat Stephen Gillers, profesor la NYU Law, pentru Politico.ro

 

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *