Prima pagină » Local » Avocații sunt nemulțumiți de proiectul legislativ care urmărește eliminarea secretului profesional. Avocat Liviu Bran: „Dacă se abrogă acest lucru, noi nu mai reprezentăm nimic în fața clienților”

Avocații sunt nemulțumiți de proiectul legislativ care urmărește eliminarea secretului profesional. Avocat Liviu Bran: „Dacă se abrogă acest lucru, noi nu mai reprezentăm nimic în fața clienților”

30 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Local

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a emis un punct de vedere cu privire la proiectul legislativ care urmărește eliminarea secretului profesional al avocaților. UNBR a cerut o intervenție urgentă, solicitând Parlamentului României să respingă această propunere care încalcă principiile statului de drept și să mențină forma actuală a articolului. Avocații sunt nemulțumiți de faptul că relația lor cu clienții ar putea să fie afectată de această decizie de abrogare.

Avocații sunt nemulțumiți de această modificare a proiectului legislativ: „Practic, noi nu mai reprezentăm nimic în fața clienților”

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a analizat proiectul legislativ (B662/2024) pentru modificarea Legii nr. 129/2019 privind combaterea spălării banilor și a constatat că propunerea de abrogare a art. 33 alineatul (5), dacă ar fi adoptată, ar avea ca efect eliminarea protecției secretului profesional al avocaților.

„Nu putem să evaluăm un client în momentul în care vine la noi dacă sursa banilor pe care o are el este sau nu este provenită dintr-o infracțiune de spălare a banilor. Avocații nu au posibilitatea să verifice sursa banilor de la clienți, astfel încât, în momentul în care ai fi sesizat că această persoană are anumite sume de bani, poate să reprezinte sau nu sursa unei infracțiuni de spălare a banilor. În același timp, dacă s-ar abroga secretul profesional în ceea ce ne privește pe noi, orice suspiciune pe care o ai, dar nu ai cum să verifici tu ca avocat, reprezintă o sesizare făcută de către oficiul de spălare a banilor, și acesta să înceapă o anchetă împotriva unui client care vine și prezintă niște informații, iar tu, ca avocat, ești obligat să respecți secretul profesional. Practic, acest lucru dezbracă de orice sens confidențialitatea pe care avocatul este obligat să o păstreze cu privire la informațiile pe care le primește de la client. Dacă se abrogă acest lucru, noi, avocații, și secretul profesional, și cel bancar, nu este opozabil acestui oficiu de protecție a spălării banilor. Practic, noi nu mai reprezentăm nimic în fața clienților. Un client care vine la noi trebuie să fie sigur că informațiile care ni le furnizează nu vor fi date mai departe. Este în toată legislația Uniunii Europene și este directivă pe așa ceva”, a declarat Liviu Bran, avocat.

Dacă propunerea ar fi votată, avocații ar fi obligați să furnizeze informații confidențiale obținute de la client, în exercitarea profesiei. Astfel, cetățenii ar pierde garanția confidențialității comunicării cu avocații lor, expunându-se riscului ca informațiile să fie folosite împotriva lor.

„Această decizie UNBR încalcă grav secretul profesional, mai exact, este vătămată relația client-avocat! Eu consider totala neconstituțională și împotriva statului profesiei de avocat! Nu sunt obligat să știu proveniența veniturilor clientului meu și nici nu mă interesează, scopul meu este să îl apăr, nu să îl anchetez!”, a declarat Codrin Stupariu, avocat.

Decanul Baroului din Iași face precizări în ceea ce privește posibilele consecințe ale abrogării articolului

UNBR a avertizat că o astfel de măsură legislativă reprezintă un atac direct asupra dreptului fundamental la apărare al cetățenilor, subminând principii esențiale într-un stat de drept, precum confidențialitatea relației avocat-client și garanțiile independenței avocatului. Dacă propunerea ar fi votată, avocații ar fi obligați să furnizeze informații confidențiale obținute de la client, în exercitarea profesiei. Astfel, cetățenii ar pierde garanția confidențialității comunicării cu avocații lor, expunându-se riscului ca informațiile să fie folosite împotriva lor.

Decanul Baroului din Iași consideră că decizia UNBR nu pune în pericol protecția pe care secretul profesional o asigură clientului în relația lui cu avocatul.

„Decizia respectivă dată în aplicarea legii 129 nu impietează asupra secretului profesional, pentru că decizia precizează categoria de activități care impune o evaluare a clientului sau respectarea rigorilor din legea 129. Decizia UNBR-ului menționează expres că este apărată relația dintre avocat și client, aceasta fiind protejată de secretul profesional. Normele acestea trebuiau aprobate, au suferit discuții, amendamente, astfel încât să fie protejat și clientul, și avocatul aflat sub imperiul secretului profesional. Dar normele trebuiau implementate, după cum se știe, de multă vreme, că Legea 129 este din 2019. Au trecut 5 ani de la aplicarea legii, și tocmai de aceea decizia a fost dată după o analiză care să protejeze avocatul și clientul, să mențină statutul secretului profesional, dar, în egală măsură, să transpună în practică și aceste norme dictate. Nu am înțeles nemulțumirile din spațiul public. Le-am interpretat ca fiind rezultatul unei insuficiențe lecturi a acestei decizii. Cred că discuțiile din spațiul public și inflamarea aceasta este rezultatul unei insuficiente lecturi a conținutului deciziei. Sunt anumite categorii de activități, respectiv mandatul pe care mi l-ar da un client ca să închei în numele lui o tranzacție financiară, este un lucru firesc să se verifice proveniența banilor și este și firesc pentru mine, ca profesionist, să-mi pun întrebări cu privire la sursa acelor bani. Nu consider că decizia UNBR pune în pericol protecția pe care secretul profesional o pune clientului în relația lui cu avocatul. În egală măsură, nu-l vulnerabilizează pe avocat și nu îl face obligat să nu mai respecte secretul profesional”, a declarat Oana Neda, decanul Baroului Iași.

UNBR a cerut intervenția urgentă, solicitând Parlamentului României să respingă această propunere care încalcă principiile statului de drept și să mențină forma actuală a art. 33 alin. (4) și (5) din Legea nr. 129/2019. UNBR solicită Parlamentului să respecte angajamentele internaționale ale României și să apere drepturile fundamentale ale cetățenilor săi.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul ideal pentru Paști. Peisaje fabuloase, tradiții ancestrale și distracție
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Ha-ha, adica va temeti ca infractorii nu va mai pot plati cu bani negri si voi va pierdeti cascavalul. Oricum, tot niste infractori sunteti si voi, cu tot sistemul judiciar!

  • Jeguri spurcate si imputide de puroaie ordinare care luati miliarde la negru, acum va intra si la voi in GAOZ???!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025