Prima pagină » Eveniment-Social » Avocaţii din Baroul Iaşi: Petiţie pentru susţinerea acţiunii „Siguranţă pentru copiii României”
Avocaţii din Baroul Iaşi: Petiţie pentru susţinerea acţiunii

Avocaţii din Baroul Iaşi: Petiţie pentru susţinerea acţiunii „Siguranţă pentru copiii României”

28 feb. 2020, 14:29,
în Eveniment-Social

Avocații din cadrul Baroului Iași sunt invitați să participe vineri, 28 februarie, începând cu ora 13.00, la sediul baroului din municipiul Iași, Str. Grigore Ureche, la o întâlnire în vederea discutării și semnării unei petiții pe tema acțiunii intitulate ”Siguranță pentru copiii României”. Această acțiune care a fost inițiată de către avocatul Sandra Grădinaru, membru al Baroului Iași.

Publicăm conținutul petiției:

”Asistăm la un val de infracțiuni comise împotriva minorilor și o nepăsare a autorităților, iar pentru ieșirea din pasivitate trebuie să existe o reacție din partea noastră, a tuturor.

Constituția României garantează tuturor cetățenilor, inclusiv copiilor României dreptul la viaţă și la integritate fizică și psihică, dreptul la libertate, dreptul la libera circulație, însă în acest moment pedepsele mici și lipsa de reacție a autorităților încurajează creșterea numărului de infracțiuni având ca victime minori.

Statisticile referitoare la infracțiunile săvârșite asupra minorilor sunt îngrijorătoare. Potrivit datelor furnizate de Direcția de investigații criminale din cadrul Inspectoratului general de poliție în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019 (anterior cazului Caracal), 5078 de minori dispăruseră în România. Totodată, numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online a crescut în anul 2019 față de anul 2018, potrivit statisticilor furnizate deorganizația “Salvați Copiii”. Monitorizarea arată o creștere a numărului de astfel de cazuri, de la 1813 raportate în anul 2018 la 2713 cazuri raportate în anul 2019.
Autoritățile române sunt obligate să ia măsuri pentru protejarea copiilor.

Am ales data de 20.03.2020 (vineri) pentru organizarea acțiunii “SIGURANȚA PENTRU COPIII ROMÂNIEI” deoarece 20 martie este data echinocțiului de primăvară. Echinocțiul de primăvară simbolizează un nou început. Din acest motiv, am propus ca toți părinții și cei care îi iubesc pe copiii României să se oprească din activitatea lor, pentru 10 minute pe data de 20 martie 2020 la ora 12:00 și să solicite:

1. Crearea la nivelul Inspectoratului General de poliție și Inspectoratelor de poliție județene a unor Birouri de Investigare a Infracțiunilor comise asupra Minorilor, în care să își desfășoare activitatea ofițeri specializați.

2. Repartizarea dosarelor cu minori de urgență unor procurori specializați în astfel de cazuri. Procurorul este obligat să investigheze cu celeritate și să utilizeze orice mijloc de probă este util pentru aflarea adevărului. Se impune și în astfel de cazuri utilizarea tehnicilor de supraveghere prevăzute de articolul 138 și următoarele din Codul procedură penală (interceptarea comunicațiilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video-audio, localizarea prin mijloace tehnice ș.a.) în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovați.

3. Având în vedere că timpul este un element esențial atunci când există o investigație referitoare la dispariția unui minor sau referitoare la o infracțiune contra integrității minorului, urmărirea penală să se efectueze în maxim 6 luni de zile.

4. În privința infracțiunilor care au proliferat în ultima vreme și au fost comise asupra copiilor, acestea să fie sancționate numai cu închisoarea în regim de executare.

5. Eliminarea posibilității de liberare condiționată a acestei categorii de infractori.

6. Se impune modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal al României, în sensul majorării limitelor de pedeapsă pentru infracțiunile cu intenție comise asupra minorilor.

7. Este necesară introducerea în conținutul constitutiv al infracțiunilor contra persoanei (în situația în care subiectul pasiv este un minor) a unei forme agravante.

8. Modificarea legii privind executarea pedepselor, în sensul că cei care au săvârşit infracțiuni cu intenție asupra copiilor să execute pedeapsa pe toată durata acesteia în regim închis, fără posibilitatea de a fi modificat cu un regim mai blând.

9. În cazurile de dispariție a minorilor, orice persoană investită cu autoritatea publică să aibă posibilitatea de a transmite de îndată datele minorului, unui serviciu specializat din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Român.

10. Controlul la frontieră să fie efectuat doar pe baza documentelor de călătorie și nu vizual așa cum se întâmplă deseori în practică și se impune confruntarea datelor cu Sistemul Informatic Național de Semnalări și în Sistemul de Informații Schengen.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`