Instanța supremă din Italia a decis ca PSD Ionel Arsene – unul dintre fugarii celebri ai României – să fie extrădat în România, unde trebuie să execute aproape șapte ani de închisoare. Cei doi avocați italieni ai fostului baron PSD reclamă însă „încălcarea gravă a legislației interne și europene” de către instanța care a decis aducerea în țară a lui Arsene și susțin că acesta ar suferi de „tulburare depresivă severă” și ar exista un „risc foate mare” să se sincidă dacă ar fi încarcerat într-un penitenciar din România, scrie Corriere dela Calabria.
Publicația italiană spune că Ionel Arsene locuiește de peste cinci ani în Italia, împreună cu soția și cu fiul lor, și așteaptă executarea deciziei definitive a instanței italiene de extrădare în România, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea, scrie Corriere dela Calabria.
Avocații susțin că Ionel Arsene ar fi fost diagnosticat cu „tulburare depresivă severă”
Ionel Arsene este reprezentat de doi avocați italieni, Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care susțin că fostul lider al PSD Neamț nu poate fi extrădat și că instanța ar fi ignorat documente medicale.
Cei doi apărători ai lui Arsene susțin că prin decizia de extrădare ar fi încălcată grav legislația internă și europeană.
Ei susțin că Arsene „riscă să fie persecutat politic, în calitate de cel mai important lider politic al grupului de conducere al guvernului român anterior”.
De asemenea, cei doi avocați italieni susțin că Ionel Arsene ar avea afecțiuni grave, inclusiv neuro-psihice, iar acest lucru ar fi fost constatat și de medici și au fost depuse documente medicale, inclusiv rapoarte psihiatrice, aspect care ar fi fost ignorat însă de Curtea de Apel Bari, care nu a dispus o expertiză, deși ar fi îndeplinite cerințele legale.
Avocații susțin că Ionel Arsene ar fi fost diagnosticat cu „tulburare depresivă severă”și „prezintă un risc ridicat de sinucidere”. „Riscul de sinucidere este foarte mare și ar crește exponențial în cazul extrădării”, mai susțin avocații, care arată că „România nu este nicidecum un model de cele mai bune practici” în privința condițiilor din penitenciare.
„Există motive serioase și dovedite de a crede că extrădarea l-ar expune la un risc real de reducere semnificativă a speranței sale de viață, printr-o deteriorare semnificativă și ireparabilă a stării de sănătate”, mai arată evocații lui Arsene, citați de Corriere dela Calabria.
Curtea de Apel din Bari decisese încă de luna trecută predarea baronului de Neamț către autoritățile din România, însă acesta a atacat decizia cu apel. Instanța supremă din Italia a mențiunt hotărârea ca Ionel Arsene să fie extrădat.
În 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.
În acest dosar, Ionel Arsene a fost trimis în judecată de DNA în 2018, fiind acuzat că în cursul anului 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației PSD Neamț, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Procurorii anticorupție susțin că banii remisi de martor într-un restaurant din București ar fi trebuit să ajungă la persoanele respective prin intermediari.
Ionel Arsene a fost și președinte al PSD Neamț, începând din 2013, fiind unul dintre baronii locali ai PSD, și era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.