Prima pagină » Actualitate » Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul momentului după ce a decis să atace anularea alegerilor la CEDO
Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul momentului după ce a decis să atace anularea alegerilor la CEDO

Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul momentului după ce a decis să atace anularea alegerilor la CEDO

02 ian. 2025, 20:41, 5 ,
Redacția BZI în Actualitate

Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul momentului după ce a decis să atace anularea alegerilor la CEDO. Georgescu și echipa sa au atacat anularea alegerilor de către CCR și la ÎCCJ însă nu au avut succesul scontat.

Maria Vasii, avocata lui Călin Georgescu a declarat la Realitatea TV: „Acest demers a fost început în 16 decembrie, am aplicat pe procedura de urgență, Curtea ne-a primit această examinare în procedura de urgență și, ca atare, ne-a informat că până la sfârșitul lunii ianuarie vom avea o decizie. Nu știm dacă va fi una favorabilă sau nu”.

A atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale

A atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din România, anunță Q Magazine, care citează surse judiciare. Demersul juridic este realizat în paralel cu acțiunile din țară.

Călin Georgescu este reprezentat la CEDO de avocata Maria Vasii.

Acțiunea, depusă la data de 16 decembrie, a primit numărul 37327/24 și, potrivit răspunsului Curții, intrat în posesia Q Magazine, dosarul va fi examinat „cât mai curând posibil în cursul lunii ianuarie 2025”. Procedura de urgență inițiată de CEDO confirmă gravitatea situației și necesitatea unei soluții care să protejeze statul de drept și valorile democratice.

Între motivele care stau la baza acțiunii demarate, Călin Georgescu a enumerat:

„Prejudiciu ireparabil:

Suspendarea procesului electoral și invalidarea voturilor afectează iremediabil drepturile reclamantului și ale cetățenilor români, garantate de Art. 3, Protocolul nr. 1 al Convenției.

Criză politică și socială:

Vidul electoral creat prin decizia CCR subminează stabilitatea politică și încrederea publicului în statul de drept, provocând proteste sociale și riscuri de instabilitate internă.

Urgența situației:

Turul doi al alegerilor prezidențiale trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024. Amânarea pe termen nedefinit a procesului electoral afectează drepturile democratice ale cetățenilor și generează riscul perpetuării unor practici nedemocratice.

Imposibilitatea de a exercita căi de atac interne:

Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, iar legislația română nu oferă un mecanism intern de contestare a acestora, încălcând Articolul 13 al Convenției (dreptul la un recurs efectiv).”

De asemenea, în documentul depus la Curtea Europeană sunt evocate și argumentele în baza cărora se impune judecarea rapidă a cazului:

„Impactul direct asupra drepturilor fundamentale:

Decizia CCR a anulat procesul electoral în desfășurare, încălcând drepturile fundamentale ale alegătorilor și candidaților, inclusiv dreptul reclamantului de a candida.

Criza constituțională:

Lipsa unui președinte ales democratic creează un vid de legitimitate, punând în pericol stabilitatea instituțională și principiile statului de drept.

Reacții sociale:

Gesturile de protest, precum distrugerea documentelor de identitate, reflectă o pierdere profundă a încrederii cetățenilor în procesul democratic.

Risc de precedent nedemocratic:

Întârzierea soluționării cauzei ar putea perpetua practici similare, afectând standardele democratice în alte state membre”, se arată în cererea către CEDO.

„Este esențial ca deciziile ce influențează direct procesul electoral și soarta democratică a unei națiuni să fie supuse unei analize riguroase. Judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui, la momentul oportun, să răspundă în fața instanțelor competente europene”, a declarat Călin Georgescu pentru Q Magazine.

Acțiunea la CEDO înaintată de Călin Georgescu, clasat pe primul loc în primul tur și care, potrivit unui sondaj efectuat la finalul anului 2024, de Institutul IRES, ar fi câștigat cu 63% cel de-al doilea tur, dacă acesta ar fi avut loc, este singura cale prin care s-ar putea obține suspendarea efectelor Deciziei nr. 32/2024 a CCR și obligarea Guvernului României să reia procesul electoral de la momentul la care s-a decis anularea alegerilor.

Deciziile Curții Constituționale române nu pot fi atacate la nicio instanță din țară, acestea fiind definitive și general obligatorii.

Comentarii
  • ce suveranist esti tu daca depinzi de UE? mincinosule!!!

  • Iohanis, PSD, PNL, USR, UDMR, Minoritati sunt cei care au vandut rezervele Romaniei, plus terenurile. Intrebare:Romania in acest moment ce rezerve mai are? Eu pe cine votez?

  • Mai ucraineanule daca tu il urasti pe putler- putin du-te in tara ta Ucraina , acolo ti-e locul, nu mai sta pe banii nostri in Romania , ce iarba fumezi dar vezi ca zelenski este pe faras si maaaaaaaaaaaaaaaaaaars afara din Romania toti ucrainienii, nu e treaba voastra de politica interna externa a Romaniei si pe cine vor presedinte romanii in tara lor, maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaars afara din Romania spurcaciuni ucrainiene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025