Prima pagină » Local » Avocata ieșeană Dumitrina Croitoriu se apropie de faliment! S-a ales cu plângere penală din partea Finanțelor. S-a găsit o țeapă de peste jumătate de milion de euro
Avocata ieșeană Dumitrina Croitoriu se apropie de faliment! S-a ales cu plângere penală din partea Finanțelor. S-a găsit o țeapă de peste jumătate de milion de euro

Avocata ieșeană Dumitrina Croitoriu se apropie de faliment! S-a ales cu plângere penală din partea Finanțelor. S-a găsit o țeapă de peste jumătate de milion de euro

08 iun. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Dumitrina Croitoriu, avocat în Baroul Iași, a fost demascată de inspectorii fiscali, care au constatat un prejudiciu important. După 4 ani de la control, afacerista a cerut insolvența propriei societăți. A încheiat contracte fictive cu mai mulți parteneri de afaceri

Problemele financiare continuă pentru Dumitrina Croitoriu, avocat în Baroul Iași. Totul a pornit de la situația financiară a societății Tavas Grup SRL, acolo unde are calitatea de unic acționar. Societatea de construcții cu sediul în comuna Ciurea este administrată de un anume Vasile Tănăsucă. Recent, societatea a intrat insolvență, urmând să fie depus un plan de reorganizare.

„Debitoarea SC Tavas Grup SRL a solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolvenței, cu desemnarea unui anumit practician în insolvență. În motivarea cererii sale, debitoarea a arătat că starea financiară a societății se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești exigibile. Datoriile societății depășesc valoarea prag de 40.000 de lei și au o vechime mai mare de 60 de zile”, se arată în hotărârea Tribunalului Iași, de la începutul lunii iunie 2021.

În perioada următoare va fi publicat și tabelul preliminar al creanțelor. De precizat că Dumitrina Croitoriu deține 5 părți sociale și din societatea Valdim Company, aflată la fel în stare de insolvență. Apelată telefonic, avocata nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. De reamintit că în perioada 2012-2017, Tavas Grup SRL a înregistrat o cifră de faceri de aproape 4 milioane de euro. Din 2018, firma nu mai are activitate. Lichidator a fost desemnat HML Insolvency IPURL.

Finanțele ieșene au identificat un prejudiciu de aproximativ 600.000 de euro

La finalul anului 2017, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a finalizat un raport de inspecție fiscală ce viza activitatea firmei deținută de avocata Dumitrina Croitoriu. Astfel, în perioada 2012-2017 a fost identificat un prejudiciu de aproape 600.000 de euro, motiv pentru care a fost formulată și o sesizare penală pentru infracțiunea de evaziune fiscală. În intervalul menționat, Tavas Grup SRL a cumpărat mărfuri de la mai multe firme neplătitoare de TVA: Euromaster Tyre & Services România și Work Consoulting Group Iași.

Societatea de construcții a cumpărat mărfuri de la Traian Multiprest SRL și Giromet Grup SRL, dar inspectorii nu au găsit niciun contract încheiat între părți. Mai mult, pe facturile verificate nu au fost menționate numele șoferilor sau numărul de înmatriculare al autovehiculelor folosite pentru transportul mărfurilor. De fapt, inspectorii au constatat că societățile cu care colabora firma avocatei nu desfășurau activități reale. Nu aveau puncte de lucru și nici stocuri de marfă. La începutul anului 2020, Finanțele au pus sechestru pe bunurile societății Tavas Grup și au scos la licitație autovehicule și utilaje în valoare de peste 40.000 de euro.

Finanțele ieșene au reușit să obțină mai multe venituri la bugetul de stat în plină pandemie

Conform datelor oficiale, DGRFP Iași a încasat sume importante în anul 2020, afectat de pandemia de COVID-19. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate, angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Astfel, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei.

Per total, încasările anunțate pe cele 6 administrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019. În schimb, inspecțiile fiscale au avut de suferit pe perioada pandemiei, asta și din cauza lipsei de personal. Astfel, în 2020, din activitatea de inspecție fiscală au rezultat venituri suplimentare de 113.136.586 lei (la nivelul AJFP Iași), față de 175.681.277 lei, venituri identificate în 2019. La nivel regional, discrepanța este mai mare. În 2020, au fost identificate sume suplimentare de 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019). În perioada următoare va fi publicat și nivelul încasărilor pentru primul semestru al anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *