Prima pagină » Eveniment-Social » Aviz favorabil pentru a se reabilita o celebră clădire din orașul Iași! Va fi refăcută o construcție istorică – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Aviz favorabil pentru a se reabilita o celebră clădire din orașul Iași! Va fi refăcută o construcție istorică – GALERIE FOTO EXCLUSIV

05 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Săptămâna aceasta a fost dat aviz favorabil pentru a fi reabilitată o celebră clădire din orașul Iași! Astfel, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași a aprobat proiectul ”Reabilitare arhitecturală, refacere și modernizare – Cinematograful Tineretului”. El este în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție. Primăria Iași vizează aducerea vechiului cinema la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul Bragadiru. Lucrarea este estimată la aproximativ 5.5 milioane euro cu TVA (acte, proiectare, lucrări, dotări)

Aviz favorabil pentru a se reabilita o celebră clădire din orașul Iași! Săptămâna aceasta, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Direcției Județene pentru Cultură a aprobat obiectivul ”Reabilitare arhitecturală, refacere și modernizare – Cinematograful Tineretului”. Acesta se află în faza Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI). Aici, Primăria intenționează aducerea vechiului cinematograf la expresia arhitecturală exterioară inițială, din 1905 – Coloseul Bragadiru.

Vor fi investite câteva sute de mii euro bune. Șef proiect este arhitect (arh.) Cătălin Preda arh. Răzvan Ivanica – SC Professional Engeneering Consulting SRL, studiu istoric: regretatul dr. Sorin Iftimi; arh. Radu Pârvu – SC Rostrum Aedificii SRL, studiu arheologic: dr. Cătălin Hriban, dr. Sever-Petru Boțan – Institutul de Arheologie Iași, expertiză tehnică: dr. ing. Szalontay Coloman Andrei, dr. ing. Alupoae Daniel – SC Recons Inject SRL, expertiză biologică: dr. Livia Bucșa, biolog Ionela L. Melinte – SC Bioharcom SRL.

A fost avizată refacerea unei celebre clădiri din orașul Iași! Vor fi investiți 5.5 milioane de euro într-o construcție istorică

Pe de altă parte, beneficiar este Minicipiul Iași – Ateneul Național. Imobilul se află în zona de protecție cu următoarele monumente: Centru istoric și Curte Domnească, Casa Hălăceanu, Casa Drossu, Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (azi Muzeul Unirii). Proiectul de refacere și modernizare este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin fondul Timbrul Monumentelor Istorice.

”Ne dorim ca prin toate acțiunile pe care le întreprindem și prin deciziile pe care le luăm să redăm frumusețea clădirilor pierdute în negura timpului. Deși apreciem noul, privim cu admirație spre arhitectura clădirilor care guvernau vechea Uliță Sârbească, parte a fostei Ulițe Mari a Iașului. Analizăm mai multe variante, ne consultăm cu specialiștii și factorii decidenți de pe plan local și credem că, în cele din urmă, vom găsi cea mai bună soluție pentru imaginea orașului nostru, atât prin intervențiile asupra acestui imobil, cât și în cazul celorlalte, pe care le avem în administrare”, arăta Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Practic se va reface exteriorul fostului Coloseu Bragadiru, iar interiorul va fi unul modern, multifuncțional, destinat proiecțiilor cinematografice, dar și altor evenimente culturale. Anul acesta se vor finaliza toate aspectele ce țin de documentație, urmând a se căuta sursă de finanțare pentru imobil.

Berăria ”Bragadiru”, denumită și ”Hala de Bere” sau ”Coloseul Bragadiru”, a fost o berărie din Iași situată într-o clădire istorică

Berăria Bragadiru, denumită și ”Hala de Bere” sau ”Coloseul Bragadiru”, a fost o berărie din Iași situată într-o clădire istorică de pe Strada Lăpușneanu, nr. 18. Clădirea a fost construită pe locul unei bodegi numite ”Eldorado” la începutul secolului al XX-lea și și-a schimbat în timp numele și destinația: reconstruită, a devenit Berăria ”Astoria”, în 1922, după ce fusese distrusă de un incendiu, și a fost redenumită ”7 Noiembrie” după 1944. Ulterior, aici a fost instalat Cinematograful ”Tineretului”, care a funcționat până la data de 15 aprilie 1994. Berăria ”Bragadiru” a fost, la începutul secolului al XX-lea, un loc de întâlnire a lumii mondene ieșene, a scriitorilor și artiștilor.

Atmosfera era animată, în timpul zilei și seara, de diferite orchestre și soliști, între care și Ionică Barbu, strănepotul lui Barbu Lăutaru. Avizul favorabil pentru reabilitarea celebrei clădiri din orașul Iași va contribui la refacerea patrimoniului urbei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *