Prima pagină » Eveniment-Social » Aviz favorabil! Muzeul Unirii din Iași intră în reparații – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Aviz favorabil! Muzeul Unirii din Iași intră în reparații – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

24 oct. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul Unirii din Iași intră în reparații! Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a dat aviz favorabil. La Direcția Județeană pentru Cultură Iași a fost depus un proiect ce vizează reparații curente privind înlocuirea pardoselii Sălii P6 – sală de expoziții – și a alveolei drepte – hol de intrare în muzeu – la imobilul Muzeul Unirii, situat în Iași, strada Lăpușneanu, nr. 14. Aici, recent, au avut loc și schimbări pentru înlocuirea centralei termice

Muzeul Unirii din Iași intră în reparații. În acest context, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) a depus solicitarea 385 din 12 septembrie 2022. La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a fost depus acest proiect ce vizează reparații curente privind înlocuirea pardoselii Sălii P6 – sală de expoziții – și a alveolei drepte – hol de intrare în muzeu – la imobilul Muzeul Unirii, situat în Iași, strada Lăpușneanu, nr. 14.

Aici, recent, au avut loc și schimbări pentru înlocuirea centralei termice. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a dat avizul favorabil. Totul se află în faza de „aviz reparații curente”. Imobil este monument istoric, cod IS-II-m-A-03930 „Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Muzeul Unirii din Iași, în reparații. Acesta a intrat printr-un proces de reabilitare și restaurare ce a fost finalizat în 2009

 

Clădirea Muzeului Unirii constituie primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul reprezintă un veritabil punct de atracție. Pledează, în acest sens, vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și, cu pre­cădere, destinul istoric de ex­cepție, casa fiind, la vremea res­pectivă, reșe­dința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a Regelui Ferdinand. Construită la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumătăți a seco­lului, în proprietatea mai multor familii boierești cunoscute din Moldova, precum Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pașcanu, Ghica. Între 1859-1862, palatul este închiriat pentru a servi drept locuință domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienți pentru ca edificiul să rămână în memoria colectivă sub numele de „Palatul Cuza”.

Timp de peste o jumătate de secol, între 1886 și 1937, clădirea devine proprietatea Societății Creditului Urban din Iași. În timpul Primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul a fost ocupat de trupele germane, Regele Ferdinand Întregitorul și-a stabilit aici cartierul general. Din anul 1937, edificiul ajunge în pose­sia statului, fiind declarat monument istoric, iar la etajul casei se amenajează, la îndemnul lui Nicolae Iorga, muzeul „Palatul Cuza-Vodă”. Sub actuala denumire, Muzeul Unirii a fost deschis la 24 ianuarie 1959. În prezent, restaurat și reamenajat – între 1993 și 2009 – cuprinde colecții importante privind istoria Unirii Principatelor Române.

Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, do­cu­mentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, artă decorativă – mobilier, porțelan, argintărie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare – aparținând fami­liei domnitoare Cuza, dar și aristo­crației din respectiva perioadă. Muzeul posedă și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii. Instituția organizează, pe lângă activitățile specifice muzeului, programe de pedagogie muzeală, serate muzicale, simpozioane, congrese și lansări de carte. Parterul prezintă tematic aspecte ale epocii Unirii, precum și un istoric al casei. Printre temele abordate sunt cele ce privesc Dubla Ale­gere, oamenii Unirii și politica reformatoare a domnitorului Cuza. Etajul este destinat apartamen­te­lor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare de la jumătatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei și un dormitor.

Așadar, Muzeul Unirii din Iași intră în reparații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024