Prima pagină » National » Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Riscați amenzi grave
Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Riscați amenzi grave

Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Riscați amenzi grave

06 aug. 2024, 09:00, 1 ,
în National

Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Puțini știu că fapta este interzisă prin lege. Multe persoane înfrumusețează scara blocului cu tot felul de flori și plante ornamentale, însă gestul este pedepsit de lege. Iată de ce riscați amenzi grave.

Aveți plante în ghiveci pe scara blocului?

Foarte multe românce fac un gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Acestea pun plante în ghiveci pe scara blocului din dorinţa de a înfrumuseţa spaţiul. Din păcate, acest gest poate fi sancţionat de primărie sau de asociaţie dacă unul dintre vecini face plângere.

Puține persoane știu că florile în ghiveci nu au ce căuta pe scara blocului dacă unul dintre vecini este nemulţumit de prezenţa lor. Mai exact, dacă un locatar face plângere la asociaţie sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucţionează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgenţă, persoana care le-a aşezat pe spaţiul comun poate fi amendată. Amenda pentru această încălcare a legii este de 400 de lei.

Cui aparține spațiul verde din fața blocului

Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice.  De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni.

Cetățenii care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală. Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei. Totodată, asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. Concret, primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.

Cei care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Pentru a menține spațiul verde din fața blocului, orice locatar poate contribui, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Regulamentul blocului stabilește norme obligatorii pentru toți locatarii și chiriașii, precum și condiții pentru utilizarea spațiilor comune, respectând reguli de comportament și conviețuire între proprietari.

Pe de altă parte, în zonele rezidențiale private, situația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vreme depresivă în România. Început de săptămână cu probleme
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`