Prima pagină » National » Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Riscați amenzi grave
Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Riscați amenzi grave

Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Riscați amenzi grave

06 aug. 2024, 09:00, 1 ,
în National

Aveți plante în ghiveci pe scara blocului? Puțini știu că fapta este interzisă prin lege. Multe persoane înfrumusețează scara blocului cu tot felul de flori și plante ornamentale, însă gestul este pedepsit de lege. Iată de ce riscați amenzi grave.

Aveți plante în ghiveci pe scara blocului?

Foarte multe românce fac un gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Acestea pun plante în ghiveci pe scara blocului din dorinţa de a înfrumuseţa spaţiul. Din păcate, acest gest poate fi sancţionat de primărie sau de asociaţie dacă unul dintre vecini face plângere.

Puține persoane știu că florile în ghiveci nu au ce căuta pe scara blocului dacă unul dintre vecini este nemulţumit de prezenţa lor. Mai exact, dacă un locatar face plângere la asociaţie sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucţionează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgenţă, persoana care le-a aşezat pe spaţiul comun poate fi amendată. Amenda pentru această încălcare a legii este de 400 de lei.

Cui aparține spațiul verde din fața blocului

Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice.  De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni.

Cetățenii care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală. Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei. Totodată, asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. Concret, primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.

Cei care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Pentru a menține spațiul verde din fața blocului, orice locatar poate contribui, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Regulamentul blocului stabilește norme obligatorii pentru toți locatarii și chiriașii, precum și condiții pentru utilizarea spațiilor comune, respectând reguli de comportament și conviețuire între proprietari.

Pe de altă parte, în zonele rezidențiale private, situația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *