Prima pagină » Actualitate » Aveți mare grijă ce alimente de post consumați! Unele produse conțin până la 20 de aditivi
Aveți mare grijă ce alimente de post consumați! Unele produse conțin până la 20 de aditivi

Aveți mare grijă ce alimente de post consumați! Unele produse conțin până la 20 de aditivi

20 nov. 2024, 11:30,
în Actualitate

A început Postul Crăciunului, iar reprezentanții InfoCons transmit să aveți mare grijă ce alimente de post consumați. Unele produse pot conține până la 20 de aditivi.

Aveți mare grijă ce alimente de post consumați!

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie, iar timp de 40 de zile, persoanele care vor să țină post vor renunța la lapte, brânză, ouă și carne și vor căuta alternative de post.

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip burger/ gyros vegetal, comercializate în restaurantele de tip fast food. Au fost analizate informațiile nutritionale ce se regăsesc pe platformele online ale unor restaurante.

InfoCons a constatat că produsele au în compoziție până la 20 de aditivi alimentari (E-uri). Astfel, 16,66 % din produse au în compoziție 20 E-uri (aditivi alimentari), 16,66 % din produse au în compoziție 13 E-uri, 16,66 % din produse au în compoziție 12 E-uri, 16,66 % din produse au în compoziție 8 E-uri, iar 33,33 % din produse au în compoziție 7 E-uri.

Aditivi alimentari au fost găsiți în produsele de post tip fast-food în proporție de 83.66% dintre produse au în componență E415, fiind vorba despre gumă xantan.

Un procent de 66.67% dintre produse au în componență E472e. este vorba despre esteri mono- şi diacetiltartici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi.

66.67% dintre produse au în componență E1422, adică amidon modificat, 66.67% dintre produse au în componență E202, adică sorbat de potasiu, iar 66.67% dintre produse au în componență E300, adică acid ascorbic.

Grăsimi, sare și alte valori nutriționale

Cantitatea de zaharuri din glucide, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 1.28 g și 6.3g.

Pentru 66,66% dintre produsele studiate este menționat la secțiunea de alergeni că acestea conțin sau pot conține lapte ori produse derivate din lapte.

Toate produsele studiate au avut menționate valorile nutriționale raportate la 100 grame de produs, dar sunt și operatori care oferă aceste informații raportate la cantitatea de produs:

  • valoarea energetică este cuprinsă între 193,5 kcal și 504 kcal
  • cantitatea de glucide (carbohidrați) variază între 18,7 g și 51,6 g
  • cantitatea de grăsimi variază între 6,95 g și 25,2g
  • cantitatea de proteine este cuprinsă între 6,34 g și 14,6 g
  • cantitatea de sare variază între 0,32 g și 2,7 g
  • cantitatea de fibre variază între 0,56 g și 3,42 g.

Produsele analizate au o cantitate totală care variază între 120 – 290 grame. Un astfel de produs consumat conține grăsimi între 8,34 și 55,44 grame, zaharuri între 1,53 și 13,86 grame și sare între 0,38 și 5,94 grame.

Conform ANSA, printre cei mai utilizați aditivi se numără potențatorii de aromă, precum acidul glutamic și monoglutamatul de sodiu, cel mai folosit potențator, care, deși nu este considerat periculos, poate induce o senzație falsă de sațietate, ducând la consum excesiv. De asemenea, stabilizatorii, cum ar fi fosfații, și conservanții, cum ar fi acidul benzoic și benzoații, pot deveni periculoși în cantități mari.

Alegeți în cunoștință de cauză ce produse veți pune pe masă celor dragi. Fie de post, fie nu, alimentele suprasaturate cu aditivi consumate în exces pot avea risc pentru sănătatea umană. Optați pentru alimente simple, cu ingrediente puține”, au menționat reprezentanții ANSA.

Astfel, reprezentanții InfoCons transmit să aveți mare grijă ce alimente de post consumați deoarece unele produse pot conține până la 20 de aditivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`