Prima pagină » Economic Local » Aveți grijă la țeapa de pe OLX! Ce a pățit un ieșean care a postat un anunț de vânzare întrece orice imaginație. „Este o situație gravă”

Aveți grijă la țeapa de pe OLX! Ce a pățit un ieșean care a postat un anunț de vânzare întrece orice imaginație. „Este o situație gravă”

11 iul. 2022, 02:00, 4 ,
Raluca Costin în Economic Local

Mai mulți ieșeni care au postat anunțuri de vânzare pe OLX spun că au fost la un pas de o mare țeapă. Metoda de înșelăciune este folosită de mai mult timp, iar unele persoane au rămas fără bani, după ce au fost păcălite de escroci

Metoda de înșelăciune pe site-urile de mică publicitate, precum OLX, a reapărut și în Iași. O parte din cei care au postat anunțuri de vânzare pe această platformă spun că escrocii folosesc colectarea datelor printr-un sistem ce imită plățile bancare. Alexandru a scos la vânzare, pe platforma OLX, o bicicletă și o trotinetă. Imediat a fost contactat, pe Whatsapp, de un așa-zis cumpărător. Bărbatul i-a spus că va face plata prin sistemul dezvoltat de OLX, iar apoi îi va trimite un link de primire a banilor. Își va introduce datele în aplicație și cardul lui va fi alimentat cu suma pe care o convenise cu cumpărătorul. După ce operațiunea era finalizată, așa-zisul cumpărător urma să trimită curierul să ridice bunul, pentru că el era din alt oraș.

„Totul mă aranjează, dar eu locuiesc în alt județ. Pot eu să plasez comanda cu livrarea de pe OLX? Este foarte simplu. Eu voi achita și voi comanda curierul, primești banii, mai întâi, apoi curierul ia legătura cu dumneavoastră ca să vă înțelegeți de unde și când ia produsul. Am mai făcut așa, este foarte comod. Te ajut eu, nu e greu”, se arată în mesajul primit. Și-a dat seama că este țeapă și nu a mai continuat discuția.

Ieșenii cu anunțuri de vânzare trebuie să fie atenți la țeapa de pe OLX

Mai mult, a mai primit alte 3 mesaje de la persoane diferite care îi cereau același lucru.

„Erau mesaje de la persoane care figurau ca întreprindere. Ce m-a uimit a fost faptul că am primit mesaj atât de repede. Cred că în 3-4 minute de la postare a venit primul mesaj. Apoi celelalte mesaje. Eu m-am prins că e țeapă, dar gândiți-vă că sunt oameni care nu știu asta, sunt ușor de păcălit. Indiferent că e vorba de sume mai mici sau mari, în vremurile acestea, orice ban contează. Să verifici contul și să vezi că ai rămas fără bani nu e tocmai plăcut. O să depun plângere la OPC și la Poliție, pentru că nu este deloc de neglijat această situație. Măcar să se știe că există această metodă de înșelăciune. Este o situație gravă!”, susține Alexandru, unul dintre ieșenii care a fost la un pas de a fi păcălit.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că ieșeanul Constantin Toma este acuzat că ar fi escrocat mai multe persoane din județul Iași, iar presupusul țepar ar fi acționat și în județele Vaslui și Neamț, obținând, în mod ilegal, 40.000 de lei.

Mirela: „Știu persoane care au fost păcălite și au rămas fără bani”

O altă ieșeancă, Mirela, ce a postat un anunț de vânzare a unei canapele susține că a primit mesaj imediat după postarea anunțului. A continuat discuția ca să vadă până unde merge omul de la celălalt capăt. I-a spus persoanei că a introdus datele unui card, dar tranzacția nu poate fi procesată, pentru că îi cere un cod pe care l-a primit prin SMS ce nu funcționează. În cele din urmă, a încheiat conversația.

„Au niște discuții foarte complicate și lungi, iar o persoană de la țară, poate care nu se pricepe la anumite lucruri tehnice, poate fi păcălită foarte ușor. Mi-au cerut numărul de card, deci, atunci mi-am pus un semn de întrebare. Pot să-mi ia toți banii de pe card. Eu mi-am dat seama din prima că e o țeapă, dar am vrut să văd cum funcționează. Știu însă persoane care au fost păcălite și au rămas fără bani”, susține ieșeanca Mirela.

Reporterii BZI au prezentat un caz similar, în edițiile precedente. Ieșenii care ar putea fi victimele unei țepe pe OLX trebuie să depună reclamații la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și la Poliție.

Comentarii
  • iesean get beget

    Si eu am patit la fel dupa ce am editat anuntul.Am scris ca anunt politia si imediat au disparut.Mai mult.Daca scoateti la vanzare ceva valoros pe OLX sunteti sunati de tigani,tiganci sau mizerabili cu 2-3 clase primare dispusi sa cumpere produsul d-vs.Va recomand imediat sa declarati produsul ca deja l-ati vandut si veti fi lasat in pace.NU tranzactionati cu ei si mai ales NU va dati adresa.

  • Ieșean get beget , nu mă sugi la coaie puțin ?!

  • La fel ca muți “ ieșeni “ confundăm Europa de Est … de autostrăzi nici nu mai vorbim … sunt un vis , cu marile orașe din Europa
    Necuuuulaaaaai trăiești într-o țară din lumea a doua . Ce mai contează că esti din IS , NT , BT , AG , TM

  • Mirabela-si suge manivela. Nasol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024