Prima pagină » Actualitate » Avertizări meteorologice de caniculă și disconfort termic în România. Cod galben și portocaliu pentru zilele de 24 și 25 august
Avertizări meteorologice de caniculă și disconfort termic în România. Cod galben și portocaliu pentru zilele de 24 și 25 august

Avertizări meteorologice de caniculă și disconfort termic în România. Cod galben și portocaliu pentru zilele de 24 și 25 august

24 aug. 2024, 13:33,
în Actualitate

Meteorologii au emis avertizări de cod galben și cod portocaliu pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în mai multe zone din România, valabile în perioada 24-25 august.

Cod galben pentru 24 august

În data de 24 august, sub avertizarea de cod galben se află regiunile: Crișana, Banat, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, nordul și estul Munteniei, precum și Dobrogea continentală. În aceste zone, valul de căldură va persista și se va extinde, iar temperaturile maxime vor oscila între 34 și 36 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, indicând un disconfort termic ridicat.

Cod portocaliu pentru 24 august

Tot pe 24 august, județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București se află sub avertizare de cod portocaliu. Aici, valul de căldură va persista pentru a douăsprezecea zi consecutiv, cu temperaturi maxime cuprinse între 36 și 38 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben pentru 25 august

Pentru data de 25 august, avertizarea de cod galben se extinde asupra zonelor: nordul și centrul Crișanei, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 36 de grade Celsius, iar disconfortul termic se va menține ridicat, cu ITU depășind pragul de 80 de unități.

Cod portocaliu pentru 25 august

Pe 25 august, sub avertizare de cod portocaliu se află județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov și municipiul București. Valul de căldură va continua pentru a treisprezecea zi consecutiv, cu temperaturi maxime între 36 și 38 de grade Celsius și temperaturi minime care vor varia între 19 și 23 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală. Disconfortul termic va fi extrem de ridicat, cu ITU depășind pragul critic.

Recomandări pentru populație

Autoritățile recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, să consume lichide în mod regulat și să utilizeze haine ușoare și deschise la culoare. De asemenea, se recomandă evitarea activităților fizice intense în aer liber în timpul orelor de vârf ale zilei și să se acorde o atenție specială persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni medicale preexistente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`