Prima pagină » Actualitate » Avertizare meteorologică de caniculă. Cod galben și portocaliu în mai multe zone din țară

Avertizare meteorologică de caniculă. Cod galben și portocaliu în mai multe zone din țară

25 aug. 2024, 10:20,
în Actualitate

București, 25 august – Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi avertizări de Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat pentru mai multe regiuni din țară, în perioada 25-26 august.

Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat – 25 August

În data de 25 august, valul de căldură va afecta regiunile Maramureș, nordul și centrul Crișanei, jumătatea de vest a Transilvaniei, nordul Olteniei și al Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei, și Dobrogea continentală. În aceste zone, temperaturile maxime vor oscila între 34 și 36 de grade Celsius, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, determinând un disconfort termic semnificativ.

Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuate – 25 August

Pentru aceeași zi, județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov, și municipiul București se află sub avertizare Cod Portocaliu. În aceste zone, valul de căldură continuă pentru a 13-a zi consecutiv, cu temperaturi maxime între 36 și 38 de grade Celsius și minime cuprinse între 19 și 23 de grade caracteristice unei nopți tropicale. Disconfortul termic va fi accentuat, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități.

Avertizări pentru 26 August

Pe data de 26 august, avertizarea Cod Galben se va extinde asupra regiunilor Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, și Dobrogea continentală, unde temperaturile maxime vor continua să fie în jur de 34-36 de grade Celsius. În același timp, un Cod Portocaliu de caniculă este emis pentru județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov, municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, și Botoșani. În aceste județe, valul de căldură va persista pentru a 14-a zi consecutiv, cu temperaturi maxime între 36 și 38 de grade Celsius** și minime între 19 și 23 de grade.

Meteorologii avertizează că valul de căldură va continua să persiste în următoarele zile, însă va începe să se restrângă treptat, urmând să se accentueze instabilitatea atmosferică.

Recomandări

Populația este sfătuită să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător, și să ia măsuri de protecție împotriva caniculei. Persoanele cu afecțiuni cronice, copiii și vârstnicii trebuie să fie deosebit de precauți.

Rămâneți la curent cu actualizările meteo și respectați recomandările autorităților pentru a vă proteja sănătatea în aceste zile caniculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *