Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, 26 noiembrie 2021, avertizare de Cod galben de vânt şi ninsoare viscolită pentru mai multe zone din țară.
Atenționarea va fi valabilă până sâmbătă dimineața, 27 noiembrie. De asemenea, în zona regiunile din vestul și estul țării au fost semnalate intensificări ale vâtului.
Avertisment ANM de ninsori și intesificări ale vântului
A fost emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), atenționări de cod galben de ninsoare vâscolită în 13 județe din țară. Conform specialiștilor de la ANM, codul galben de vânt pentru regiunea Banat și litoral, va intra în vigoare de astăzi, 26 noiembrie, de la ora 12:00 și va avea o valabilitate până în data de 27 noiembrie, ora 2:00. Intensificările vor înregitra viteze între 60 și 80 de km/h.
În Carpații Meridionali, în zonele unde sunt altitudini de peste 1.700 de metrii, intensificările se vor transforma în rafale, care vor depăși 90 – 100 de km/h iar temporar va ninge vâscolit. Alerta meteo are în vizor județele Timiş şi Caraş-Severin, iar parțial, județele Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea. De asemenea, de azi ora 10:00 și până sâmbătă, ora 08:00, în regiunile estice ș vestice ale României vor fi intensificări locale și temporare ale vântului, cce vor avea 50-60 de km/h. La munte însă, în special la altitudinile mai mari, rafalele vor depăși 70-80 km/h și va ninge pe perioade scurte.
În ceea ce privește situația meteorologică pentru săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021, temomentrele vor înregistra temperaturi normale pentru această perioadă însă în regiunile extracarpatice vor fi ușor ridicate iar în zonele vestice și la munte vor fi ușor scăzute.
Situația meteorologică până duminică, 28 noiembrie
Săptămâna în curs a fost dominată de temperaturi ceva mai scăzute, în special începând de miercuri, 24 noiembrie, unde un val rece a predominat atmosfera, în zonele montane fiind emise chiar de către meteorologi avertismente de ninsoare. Privind sfârșitul de săptămână, aceasta se păstra în ton cu vremea de până acum, temperaturile menținându-se scăzute.
„Vor fi și precipitații, slabe cantitativ, nu pe arii extinse, dar care, în zonele montane, se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, în condițiile în care vom fi traversați de o masă de aer mai rece, a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM.
Cu toate astea, meteorologii au spus faptul că sunt slabe șanse ca să avem o iarna propriu-zisă, cu zăpadă mai devreme de luna ianuarie, cel mai probabil ninsorile venind prin ianuarie – februarie 2022. Cu toate astea, nu este exclus să avem parte de episoade scurte de ninsoare în decembrie.
În toamnă, a fost înregistrată primele ninsori la munte, în vârful Coștila din Bucegi, aflată 2.500 de metrii, turiștii care se aflau acolo la acel timp, bucurându-se de zăpadă înainte de sezonul rece.