Prima pagină » International » Avertizare de cutremur în Japonia. Riscul unui seism de 9 grade estimat la 70% în următorii 30 de ani
Avertizare de cutremur în Japonia. Riscul unui seism de 9 grade estimat la 70% în următorii 30 de ani

Avertizare de cutremur în Japonia. Riscul unui seism de 9 grade estimat la 70% în următorii 30 de ani

10 aug. 2024, 13:00, 1 ,
în International

Japonia a emis o avertizare de urgență privind riscul crescut de cutremur major, estimând o probabilitate de 70% pentru un seism devastator de 9 grade în următoarele trei decenii.

Aceasta este prima dată când Japonia emite o astfel de avertizare oficială, conform BBC. În noaptea de joi spre vineri, Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis avertizarea, cerând cetățenilor să fie extrem de vigilenți și să rămână în case, deși nu se poate garanta că un cutremur iminent va avea loc. Probabilitatea unui astfel de eveniment este semnificativ mai mare decât în mod obișnuit.

Măsura vine după un cutremur recent de 7,1 grade în largul insulei Kyushu, care nu a provocat daune majore, dar care a amplificat îngrijorările legate de activitatea seismică în zona riftului Nankai. Această regiune, cunoscută pentru activitatea sa seismică intensă, a fost scena unor seisme devastatoare în trecut, inclusiv unul în 1946.

Experții subliniază că există o probabilitate de 70-80% pentru un cutremur cu magnitudinea între 8 și 9 grade în următoarele trei decenii, cu posibile pierderi de vieți și daune semnificative. În cel mai grav scenariu, s-ar putea estima peste 200.000 de victime și un tsunami devastator.

Avertizarea va fi în vigoare timp de o săptămână și este clasificată ca fiind cea mai puțin severă dintre cele două tipuri de alerte disponibile. Cetățenii sunt sfătuiți să rămână în alertă și să ia în considerare evacuarea voluntară dacă situația o impune. Autoritățile recomandă continuarea activităților zilnice, dar și pregătirea pentru evacuare și asigurarea proviziilor necesare.

În urma acestei avertizări, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a anulat vizitele planificate în Asia Centrală, unde urma să participe la summituri regionale, conform NHK. Cutremurul recent din Kyushu a rănit opt persoane, fără a cauza daune semnificative.

Comentarii
  • Adică virbiți despre japonia și puneți ca ilustrată harta româniei…?! Cine a scris articolul ?! Nu-l citea nimeni dacă nu era șmecheria cu panica ? 😵‍💫

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *